Ce se întâmplă cu mintea noastră când ne îndrăgostim? O minte „îndrăgostită” eliberează substanțe foarte sănătoase, precum dopamina, vasopresina, oxitocina și hormonul de creștere, toate contribuind la stimularea dezvoltării celulelor corpului. În schimb, când este dominată de frică, mintea eliberează hormoni ai stresului și agenți inflamatori ce pregătesc organismul pentru reacția „luptă sau fugi.” Odată ce se întâmplă așa, semnalele stresului blochează procesul de dezvoltare a corpului și inhibă funcțiile sistemului imunitar… de aceea, se poate spune că frica „ucide”.
Cum ne influențează gândurile și emoțiile celulele? Iată ce spune știința
La nivelul unei culturi de țesut de plastic, compoziția mediului de creștere controlează soarta celulelor. Corpul uman este, prin definiție, „o cultură de celule acoperite de piele”, conținând 50 de trilioane de celule. Acestea sunt întreținute de un „mediu” de cultură…cunoscut sub denumirea de sânge. Compoziția chimică a sângelui este echivalentă cu mediul de cultură folosit pe plastic. Schimbarea compoziției chimice a sângelui se va produce la fel ca aceea de pe mediul de cultură de pe plastic.
Creierul este organul ce reglează și menține compoziția chimică a sângelui. Controlul său asupra chimiei sângelui este legat de percepțiile (mintea) și emoțiile noastre (acestea reflectă semnalele chimice din sânge). Când există percepția dragostei, creierul eliberează oxitocina („hormonul dragostei”, ce reglează metabolismul și susține creșterea), serotonina și hormonul de creștere, toate acele substanțe care, odată ce au fost adăugate într-un mediu de cultură, au stimulat dezvoltarea și sănătatea celulelor.
În schimb, dacă unei persoane îi este teamă, creierul său eliberează hormonii stresului (cortizol, norepinefrină și histamină), ce blochează procesul dezvoltării celulelor și inhibă sistemul imunitar, ceea ce nu este sustenabil.
Gândurile tale ajustează controlul creierului asupra compoziției sângelui, ceea ce, în schimb, va exercita control asupra celulelor…practic MINTEA ESTE DEASUPRA CORPULUI.
Pe scurt despre Dragoste și Teamă
Cum ți-ar plăcea să trăiești?
Deci, ce se întâmplă cu mintea noastră când ne îndrăgostim? Să spunem că întâlnești pe cineva pe care îl/o iubești- chimia creierului include lucruri minunate precum dopamina (o substanță a plăcerii), vasopresina (care te ajută să te simți atrăgător/atrăgătoare), hormonii de creștere. Când oamenii se îndrăgostesc se simt mai fericiți, mai frumoși, mai plini de viață, toate aceste efecte datorându-se substanțelor eliberate de creier. Dar când văd ceva care îi sperie, creierul va elibera hormoni ai stresului și agenți inflamatori. În aceste condiții, dezvoltarea celulelor va stopa și se poate întâmpla ca acestea să moară.
Este vorba despre relația minte-corp. Epigenetica nu schimbă codul genetic, schimbă modalitatea în care acesta se citește. Gene perfect normale pot ajunge la cancer sau la moarte. Pe de altă parte, într-un mediu adecvat, nu se vor produce mutații ale genelor. Genele sunt echivalentul unor planuri, iar epigenetica reprezintă contractantul. Ele pot modifica ansamblul, structura.