Tulsi pentru imunitate: o plantă cu beneficii dovedite

Tulsi, una dintre cele mai vechi plante, a devenit acum vestită datorită unei calități foarte căutate în vremurile de astăzi- ca imunomodulator. Acest termen este folosit de oamenii de știință pentru a se evidenția capacitatea unei substanțe de a întări și de a susține sistemul imunitar. Dar Tulsi este cunoscută pentru această calitate, alături de alte plante folosite în medicina Ayurvedică, de mii de ani. Denumirea plantei provine din limba sanskrită, unde se traduce prin „fără asemănare”. De aceea, încă din vremurile străvechi și până în prezent, nu există niciun motiv să nu se apeleze la ea pentru susținerea sistemului imunitar. Tulsi pentru imunitate? Desigur! Iată de ce:

Tulsi pentru imunitate

În „Journal of Ayurveda Integrative Medicine”, Marc Cohen preciza că principalul motiv pentru care se ajunge la o stare de sănătate precară este că oamenii adoptă un stil de viață ce îi predispune la probleme de sănătate. Ayurveda poate fi utilă pentru o mare parte dintre acestea în condițiile în care oferă o abordare unică, bazată pe practici legate de un stil de viață sănătos și pe consumul regulat de plante adaptogene. „Dintre toate plantele utilizate în Ayurveda, Tulsi (Ocinum sanctum Linn) este prezentă pe scară largă, iar știința modernă îi confirmă beneficiile.”

Botanistul și autorul Rosalee de la Forêt spune că Tulsi are capacitatea de a întări și de a modula sistemul imunitar. Studiile au arătat că poate să contribuie la detoxifiere și să protejeze organismul de radicalii liberi, ocrotindu-l de factorii de stres ce țin de mediu. Așa cum s-a menționat, este și o plantă adaptogenă, ceea ce înseamnă că ajută corpul să se adapteze și să răspundă stresului fizic și psihic, fapt care va permite sistemului imunitar să-și facă treaba așa cum trebuie. Practic, fiecare parte a organismului poate avea parte de numeroasele sale beneficii.

„Departamentul de Fiziologie, AIIMS” din New Delhi, a precizat că sistemul imunitar uman este foarte complex și deține un echilibru delicat. Orice substanță, sintetică sau biologică, ce poate să îl întărească sau să îl moduleze, reprezintă un imunomodulator. Există câteva aspecte ale vieții moderne ce tind să aibă efecte nocive asupra sistemului imunitar, cum ar fi dietele pline de ingrediente artificiale; toxinele provenite din mediu, din organism, din gospodărie; apa și aerul care nu sunt de calitate; prea puține activități fizice, dar și stresul emoțional și mental. Indiferent de care dintre acești factori este vorba, Tulsi este una dintre cele mai prețioase alegeri Ayurvedice pentru susținerea sistemului imunitar și pentru sprijinirea organismului în a se elibera de toxine înainte să fie prea târziu. Alege tulsi pentru imunitate!

Tulsi în calitate de imunomodulator

În afara efectelor sale benefice asupra minții, corpului și spiritului, Tulsi este un foarte cunoscut imunomodulator din sistemul de îngrijire al Ayurvedei. Medicul naturopat Marisa Marciano, a scris, în „The Naturopatic Herbalist”, că imunitatea este o componentă vitală a interfeței dintre indivizi și lume. Reprezintă și o expresie a homeostazei și relația dintre sănătatea corpului, starea de bine emoțională, viziunea de la nivel mental și perspectivă. Numeroase plante pot stimula răspunsuri ale sistemului imunitar, acestea fiind descrise ca modulatori ai imunității întrucât îi oferă mai multă flexibilitate.

Marciano a explicat că modularea sistemului imunitar se referă la orice efect al unei plante asupra capacității de reacție a acestuia. În calitatea sa de plantă imunomodulatoare, Tulsi pentru imunitate poate să contribuie la susținerea imunității în fața factorilor nocivi și joacă un rol esențial în stimularea celulelor implicate în sistemul de apărare a organismului. Astăzi, un imunomodulator se referă de cele mai multe ori la diferite produse farmaceutice, dar în vremurile îndepărtate medicii Ayurvedici știau că sănătatea și vindecarea depind  de realizarea unui echilibru. Tulsi, cunoscut și ca „Busuiocul Sfânt”, este regina plantelor cu efecte imunomodulatoare. Marc Cohen, de la „School of Health Sciences”, Universitatea „RMIT”, Victoria (Australia), a vorbit despre Tulsi ca fiind „o plantă pentru toate scopurile”, în condițiile în care oferă beneficii numeroase și variate.

Tulsi poate să contribuie la detoxifiere și să relaxeze

Altă calitate a Tulsi este că sprijină corpul în procesele de detoxifiere, iar această capacitate a sa este atribuită conținutului ridicat de compuși fenolici și proprietăților sale antioxidante. Marc Cohen susține că un consum regulat de ceai de Tulsi este comparabil cu practica regulată de yoga, în condițiile în care și aceasta poate fi considerată adaptogenă pentru că hrănește corpul, mintea și spiritul, ajutând la relaxare și la o stare de bine. În schimb, consumul regulat de băuturi cu cafeină, cum ar fi ceai verde, ceai negru și cafea, se poate compara cu exercițiile de aerobic, utile pentru modul în care stimulează și activează corpul.

În tradiția hindusă, Tulsi continuă și acum, după mii de ani, să fie identificat cu o zeitate. Fiecare parte a plantei este venerată și considerată ca fiind sacră, inclusiv frunzele, tulpina, floarea, rădăcina, semințele și uleiul. Chiar și solul în care crește este văzut ca fiind cu totul special, iar prin studii recente s-a constatat că acesta poate să stimuleze fungi benefici, utili pentru colonizarea țesuturilor vii și sănătoase. Întrucât această plantă minunată aduce atât de multe beneficii pentru sănătate și echilibru, este văzută ca divină.

Cum să consumi Tulsi pentru imunitate puternică

Există numeroase moduri în care poți să consumi Tulsi pentru imunitate, pentru relaxare și pentru o stare de bine. Una dintre cele mai agreabile metode este să te bucuri de el într-un ceai, delectându-te cu aroma sa și simțind aproape instantaneu cum te relaxezi. Întrucât te vei simți astfel, vei avea grijă și de sistemul tău imunitar. Dacă optezi pentru un ceai, poți să consumi variante cu un singur ingredient sau poți să optezi pentru un mix de arome pentru a avea parte de experiențe variate.

Gama de ceaiuri Tulsi de la ORGANIC INDIA reprezintă un produs  natural, 100% Certificat Organic, lipsit de organisme modificate genetic. În aceste ceaiuri nu se regăsesc și în nicio etapă de producție nu s-a apelat la erbicide, îngrășăminte, pesticide sintetice sau la diverse tratamente chimice.

O altă modalitate de a avea parte de Tulsi pentru imunitate puternică este să recurgi la capsule vegetale, pe care le poți lua zilnic. Capsulele vegetale Tulsi- Busuioc Sfânt, Minte Calmă&Îngrijire Sistem Respirator tot de la ORGANIC INDIA sunt un produs 100% Certificat Organic și îți vor oferi, alături de o creștere a nivelului energiei și de întărirea sistemului imunitar, alte beneficii foarte importante, ca de exemplu: susținerea sănătății aparatului respirator, reglarea metabolismului, susținerea proceselor de detoxifiere.

De asemenea, ai putea să incluzi Tulsi în unt, în ghee infuzată sau în miere.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness