Tulsi: Beneficii ale Busuiocului Sfânt

Tulsi nu este busuiocul obișnuit. Busuiocul sfânt (Ocimum tenuiflorum) nu este precum busuiocul pe care îl adaugi în sosul tău Marinara sau precum acela pe care îl folosești pentru a conferi mai multă aromă unei porții de paste. Această plantă, cunoscută și sub denumirea de Ocimum sanctum L. sau Tulsi, este originară din sud-estul Asiei. Face parte din istoria medicinei indiene, unde este utilizată pentru numeroase probleme de sănătate, de la afecțiuni oculare la impetigo.

Tulsi: beneficii pentru corp, minte și spirit

De la frunze la semințe, busuiocul sfânt este considerat un tonic pentru corp, minte și spirit. Diferite părți ale plante sunt recomandate pentru ameliorarea diferitelor probleme:

 • Frunzele proaspete pentru bronșită
 • Frunzele și semințele, alături de piper negru, sunt benefice în caz de malarie
 • Toată planta este de folos pentru diaree, greață și vărsături
 • Sub formă de pastile sau de unguent este util pentru eczemă
 • Un extract cu alcool este util pentru ulcere gastrice și afecțiuni oculare
 • Uleiul esențial din frunze este bun pentru mușcăturile de insecte

Numeroase studii susțin folosirea întregii plante pentru oameni, grație valorii sale terapeutice. Valorile sale nutriționale se leagă de prezența: Vitaminelor A și C, a Calciului, Zincului, Fierului și Clorofilei.  Discută întotdeauna cu un medic înainte să iei suplimente alimentare. La fel ca orice alt supliment, busuiocul sfânt nu este aprobat ca reprezentând un tratament. De asemenea, el poate interfera cu anumite medicamente pe care le iei deja.

TULSI: Beneficii

Diminuează stresul și anxietatea

Toate părțile busuiocului sfânt acționează ca un adaptogen. Un adaptogen este o substanță naturală care ajută corpul să se adapteze la stres și care promovează echilibrul mental. Conceptul de adaptogen are o abordare holistică. Dar studiile au arătat că busuiocul sfânt are proprietăți farmacologice menite să te ajute să faci față diferitelor tipuri de stres. Sursele de stres pot fi: chimice, fizice, infecțioase, emoționale. În caz de stres fizic, busuiocul sfânt este cunoscut ca fiind capabil să crească rezistența animalelor. Cele care au primit extract de frunze de busuioc sfânt și au ajuns într-un mediu care a ilustrat scenarii generatoare de stres au dovedit că: au un metabolism îmbunătățit, o mai bună capacitate de a înota, mai puține țesuturi distruse, mai puțin stres când se află într-un mediu cu zgomote. Studiile desfășurate cu participarea oamenilor și a animalelor au sesizat o reducere a: stresului, disfuncționalităților sexuale, tulburărilor de somn, uitării, epuizării.

Potrivit publicației „the Journal of Ayurveda and Integrative Medicine”, busuiocul sfânt are și proprietăți antidepresive și anti-anxietate, comparabile cu cele oferite de Diazepam și de alte medicamente antidepresive. Aceste studii au examinat frunzele plantei. Un studiu a ajuns la concluzia că persoanele care iau 500 mg de busuioc sfânt în fiecare zi sunt mai puțin anxioase, mai puțin stresate și mai puțin deprimate. De asemenea, datorită lui se pot simți mai sociabile. Specialișii Ayurvedici recomandă să se consume ceai din frunze de busuioc sfânt. Fiind lipsit de cafeină, poate fi băut zilnic. Demersul de a bea ceai poate fi ritualic și la fel de liniștitor precum este yoga. Te va ajuta la clarificarea gândurilor, la relaxare și îți va induce o stare de bine. Dar în cazul în care nu vrei să ai în ceașca ta gustul amărui și aroma picantă de busuioc sfânt, poți să apelezi la capsule sau la extractul pe bază de alcool.

Îți stimulează și îți energizează corpul

Busuiocul sfânt este bogat în antioxidanți și îți va ajuta organismul în detoxifiere. Studiile au arătat că planta poate proteja împotriva chimicalelor. Poate contribui și la reducerea riscului de a se dezvolta o formă de cancer, diminuând dezvoltarea celulelor canceroase.

Protejează împotriva infecțiilor și este folosit și în cazul leziunilor

Extractele de busuioc sfânt sunt capabile să accelereze vindecarea leziunilor și să dea forță. Busuiocul sfânt este:

 • Antibacterian
 • Antiviral
 • Antifungic
 • Antiinflamator
 • Analgezic

Anumite persoane folosesc busuiocul sfânt pentru accelerarea vindecării leziunilor chirurgicale și pentru a le proteja pe acestea. Planta crește capacitatea de vindecare, pe cea de cicatrizare și pe cea de contracție. Cercetările au arătat că busuiocul sfânt lucrează împotriva infecțiilor și rănilor precum:

 • Ulcere bucale
 • Cicatrici cheloide
 • Cicatrici pronunțate
 • Acnee

Tulsi: beneficii – Diminuează nivelul de zahăr din sânge

Dacă ai prediabet sau diabet de tip 2, toate părțile plantei te pot ajuta să-ți diminuezi nivelul de zahăr din organism. Studii realizate cu implicarea animalelor și a oamenilor au demonstrat că busuiocul sfânt contribuie la prevenirea apariției unor simptome ale diabetului precum:

 • Câștigul în greutate
 • Cantitatea excesivă de insulină din sânge
 • Creșterea nivelului de colesterol „rău”
 • Rezistența la insulină
 • Hipertensiunea arterială

În studiul realizat cu implicarea animalelor, șoarecii care au primit extract de frunze de busuioc sfânt au cunoscut o reducere cu 26,4% a nivelului de zahăr după 30 de zile de administrare. La fel s-a întâmplat și în cazul șoarecilor care au primit pudră de frunze timp de o lună. Stai de vorbă cu un medic înainte să incluzi busuiocul sfânt în dietă. În situația în care iei deja medicamente menite să reducă nivelul de zahăr din sânge, nu uita că această plantă poate reduce și mai mult acest nivel.

Tulsi: beneficii – Contribuie la reducerea nivelului de colesterol „rău”

În condițiile în care se adresează și stresului metabolic, busuiocul sfânt favorizează slăbitul și diminuarea nivelului de colesterol „rău”. Studii realizate prin implicarea animalelor au dovedit schimbări semnificative în moleculele de grăsime ale șoarecilor când aceștia au consumat frunze proaspete de busuioc sfânt. Aceștia aveau un nivel mai scăzut al colesterolului „rău” (LDL) și un nivel mai ridicat al colesterolului „bun” (HDL). Un studiu desfășurat cu implicarea animalelor a evidențiat faptul că uleiul regăsit în frunzele de busuioc sfânt (eugenol) scade nivelul colesterolului provocat de stres. După ce au consumat pudră de frunze de busioc sfânt, s-a putut observa o reducere a colesterolului și la nivelul rinichilor, ficatului și a inimii șoarecilor care aveau sau care nu aveau diabet.

Tulsi: beneficii – Ameliorează inflamația și durerile articulare

Imaginează-ți cum este să-ți reduci stresul, anxietatea și inflamația cu ajutorul unui ceai făcut din frunzele de busuioc sfânt. În calitatea sa de adaptogen cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, busuiocul sfânt oferă toate aceste beneficii. Acesta le poate fi de ajutor inclusiv persoanelor care suferă de artrită sau de fibromialgie.

Tulsi: beneficii – Îți protejează stomacul

Busuiocul sfânt poate contracara efectele ulcerului provocat de stres. El are capacitatea de a crește în mod natural puterea de apărare a stomacului prin:

 • Diminuarea nivelului de acizi
 • Creșterea secreției de mucus
 • Creșterea numărului de celule care secretă mucus
 • Prelungirea duratei de viață a celulelor care secretă mucus

Numeroase medicamente pentru ulcerul gastric au anumite efecte adverse care pot provoca disconfort pentru anumite persoane. Busuiocul sfânt poate fi o alternativă la acestea. Un studiu realizat prin implicarea animalelor a demonstrat că administrarea a 200 mg de extract de busuioc sfânt diminuează numărul de cazuri de ulcer la 2/3 dintre animale.

Tulsi: beneficii pentru tine

Suplimentele alimentare pe bază de extract de busuioc sfânt sunt valabile sub formă de comprimate sau de capsule. Dozele recomandate variază între 300-2000 mg pe zi, în scopuri preventive. Dacă este folosit ca tratament, dozele recomandate sunt cuprinse între 600 și 1800 mg, care se vor administra în mai multe reprize pe zi. Toate părțile plantei pot fi folosite pentru suplimente alimentare sau pentru unguente.

 • Uleiul esențial de busuioc sfânt este distilat din frunzele și din florile plantei.
 • Poți să faci un ceai de busuioc sfânt folosind frunze, flori sau pudră de frunze uscate. Planta poate fi utilizată și pentru a face o infuzie astfel: 2-3 lingurițe de busuioc sfânt vor fi puse într-o cană de apă, fiind lăsat la infuzat cam 5-6 minute.
 • De obicei, frunzele sunt folosite la gătit, dar sunt persoane care le consumă și crude. Gustul de busuioc sfânt este amărui și picant.

 

TULSI: beneficii in siguranta

Asigură-te că vei consulta întotdeauna un medic înainte să incluzi busuioc sfânt sau alt supliment alimentar în dietă. Până în prezent, nu există suficiente cercetări legate de utilizarea în siguranță a busuiocului sfânt pentru bebeluși, pentru copii, pentru femeile însărcinate sau pentru cele care alăptează. FDA nu monitorizează modul de procesare, calitatea, puritatea și gradul de eficiență a plantelor sau a suplimentelor alimentare. Încearcă să achiziționezi busuioc sfânt crescut organic, într-un mediu sigur, nepoluat. Dacă se va folosi busuioc sfânt din zone poluate, acesta poate avea o toxicitate dublă. Până acum, nu s-au constatat efecte adverse ale busuiocului sfânt în cadrul studiilor desfășurate prin implicarea oamenilor. Cu toate acestea, nu ar trebui să utilizezi planta dacă este vorba despre sarcină, despre alăptare sau dacă încerci să rămâi însărcinată.

Sursa: healthline.com

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness