Ceremonia ceaiului pentru conectarea la simturi

Viata moderna este traita pe repede inainte fiind inundata cu informatii, lucruri de facut, intalniri, obligatii etc., ceea ce ne blocheaza intr-o stare constanta de stres si oboseala. Producatorul de film Bianca Giaever chiar a realizat o pelicula despre cum aceasta stare ne transforma intr-o fiinta foarte ocupata, care se simte ca si cum si-ar pierde umanitatea.

Am descoperit ca ironia acestei curse pentru a duce la capat toate lucrurile propuse ma face sa ma simt ca si cum imi lipseste intotdeauna timpul. Ca si cum sunt prinsa intre evenimentul de acum si cel viitor, intre obiective si termene limite. Chiar si dezvoltarea personala devine consumatoare de timp si energie, toate acele activitati isi pierd menirea si se transforma in poveri.

In momentul in care am incetinit ritmul si am devenit ancorata in prezent, am inceput sa simt plenitudinea fiecarui minut si sa observ totul ca si cum s-ar desfasura cu incetinitorul.

S-a intamplat atunci cand am devenit atenta, cand am inceput sa constientizez ceea ce auzeau urechile, vedeau ochii, senzatia resimtita de oasele mele cand ma asezam pe un scaun. Si cand atingi aceasta stare, ceva se schimba.

Iar aceasta incetinire iti permite sa accesezi alte modalitati de A FI.

Gaseste pacea intr-o ceremonie a ceaiului plina de semnificatie

Atunci cand avem mintea deschisa, ne permitem noua insene sa traim clipa prezenta si sa ne dezvoltam un EU mai calm, mai contemplativ. Meditatia este una din modalitatile prin care obtinem acest rezultat, insa sunt multe alte cai care ne permit sa incetinim ritmul si sa experimentam plenitudinea experientei prezente. Ca de exemplu ceremonia japoneza a ceaiului – chanoyu, care este o forma de meditatie Zen, a carei menire este sa ne faca constienti de momentul unic, de minunatul prezent. Este destul de simplu sa explici ceea ce inseamna chanoyu, insa dificil de pus in practica. In esenta este un ritual despre deschiderea inimii, constientizarea clipei prezente in timp ce suntem angajati intr-un ritual de preparare si de savurare a ceaiului, in care gandurile sunt putine sau lipsesc cu desavarsire.

Ceremonia este descrisa mai jos precum si focusul de-a lungul intregului eveniment pe cele cinci simturi. Concentrarea pe cele cinci simturi incurajeaza angajarea totala a naturii noastre senzoriale, mutandu-ne atentia de la un simt la altul, astfel incat sa ne extindem intreaga constiinta. Concentrarea pe fiecare dintre cele cinci simturi ne ajuta sa ramanem in totalitate ancorati in prezent.

Meditatia ceaiului prin cele cinci simturi

1. Prepararea ceaiului

Prepara cu atentie ceaiul, fiind prezenta in timp ce se fierbe apa, pregatind ceaiul si apoi turnand apa fierbinte peste fruzele sau pliculetul de ceai. Odata preparat, gaseste un loc confortabil si calm in care sa stai tu cu ceaiul tau.

2. Implica patru dintre simturile tale

Tactilul

Simte cu oasele posteriorului podeaua sau scaunul pe care stai. Simte cum mainile cuprind ceasca fierbinte. Permite-ti sa-ti scanezi intregul corp. Indreapta-ti mai intai atentia catre degete, apoi, incet, muta-o care antebrate, apoi coate, brate, pana cand ajungi la gat. Poti continua scanarea intregului corp daca iti doresti. Daca te simti distrasa, intoarce-ti, usor, atentia catre degete astfel incat sa simti iarasi caldura cestii de ceai.

Mirosul

Inhaleaza cu delicatete aroma ceaiului. Mirosul este bland sau patrunzator? Observa daca aroma este racoritoare sau calda. Fii atenta daca aroma iti inteapa narile, este ascutita sau lina, sau se odihneste usor pe nari.

Vazul

Lasa-ti ochii sa se desfete in timp ce infuzia de ceai trece prin diferite culori. Daca folosesti frunze de ceai, observa-le textura. Priveste cu atentie culorile bauturii in timp ce mainile tale ating cu delicatete ceasca. Fii atenta sa vezi tot ce poate fi vazut in vasul din care bei.

Auzul

Intreaga ceremonie ar trebuie facuta in liniste, deci singurul sunet ar trebui sa fie cel al linistii; sau poate sa se auda doar tic-tacul ceasului. Uneori, poti folosi muzica pentru a te ajuta sa fii prezent, ca de exemplu arcordurile Chöying Drolma & Steve Tibbitts care vor crea o atmosfera care favorizeaza stare de reflectie.

3. Aprecierea

Inainte de a bea ceai, practica aprecierea. Fa-ti timp sa-ti amintesti si sa multumesti tuturor care au facut posibila crearea acestui ceai, apei sacre, minunatei plante si mainilor care au facut astfel incat ca bautura sa se afle acum in fata ta.

4. Implica cel de-al cincilea simt

Gustul

Lasa ceaiul sa se plimbe pe limba. Observa diferitele sale elemente, de la dulce, la amar si floral. Caldura sau raceala ceaiului ii influenteaza gustul? Fii atenta la cum gustul difera in functie de diferitele parti ale limbii.

5. Incheie ceremonia in gratitudine

Dupa ce ai incheiat meditatia ceaiului, intoarce-te la liniste si gratitudine, multumeste momentului prezent, apoi paraseste incet si usor locul confortabil pe care l-ai creat.

Ceaiul serenitatii

Ceaiurile clasice folosite in acest tip de ceremonie sunt in special cele verzi, care provin din planta Camelia sinensis. Pentru o experienta unica si mereu suprinzatoare, incearca ORGANIC INDIA Tulsi (Busuioc Sfant) cu Ceai Verde. Pentru o experienta senzoriala diferita incearca si alte tipuri de ceai Tulsi, iar daca doresti sa experimentezi seara, este bine sa stii ca cel mai potrivit este Tulsi Original, fara cofeina.

Pentru mai multe detalii despre Tulsi citeste si articolul „Cum a devenit Tulsi, Busuioc sfant?”

Sursa: https://organicindia.com.au/connect-senses-tea-ceremony/

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness