Super-imunitate? Descoperiri științifice interesante despre plantele medicinale ayurvedice.

Medicina tradițională Ayurveda este o știință ce datează și evoluează de peste 3000 de ani. Se bazează pe metode holistice și naturale de vindecare ce implică folosirea anumitor plante medicinale în formă integrală, pură, cu structură intactă.  

Iată câteva informații dovedite în studii științifice, mai puțin cunoscute, despre cele mai populare plante și formule ayurvedice:

ASHWAGANDHA, ANTISTRES NATURAL ȘI SUPER-IMUNITATE

Ashawagandha (Withania somnifera) este o plantă medicinală folosită de mii de ani în Ayurveda pentru controlul stresului (prin echilibrarea și scăderea nivelul de cortizol), anxietății, libidoului și a lipsei de energie.

Ce nu știai probabil despre Ashwagandha?

Studiu clinic (pe oameni) al Universității Naționale de Medicina Naturistă, Portland, USA

2 lingurițe dintr-un extract lichid de Ashwagandha consumate împreună cu un pahar cu lapte de 2 ori pe zi timp de 4 zile a îmbunătățit în mod seminificativ activarea celulelor imunitare (albe). Cea mai pronunțată activare a avut loc în cazul celulelor imunitare de tip CD56+ denumite „Natural Killers”, componente principale ale sistemului imunitar. Aceste celule joacă un rol critic în răspunsul organismului la gripă, răceli, tumori sau infecții. De asemenea, s-a înregistrat o creștere semnificativă a celulelor imunitare de tip T CD4+ și o creștere ușoară a celulelor T CD8+ dar și a celor de tip B.

Concluzie: În afară de a fi un adaptogen puternic și eficient, Ashwagandha este și un puternic imunomodulator natural.

Sfat 1:  În cazul în care folosiți Ashwagandha, consumați pulberea sau administrați capsulele de Ashwagandha certificată organic împreună cu jumătate de pahar cu lapte de vacă cald în loc de apă sau alte lichide.

 Sfat 2: Pentru întărirea imunității, protejarea și ingrijirea sistemului respirator consumați împreună cu Ashwagandha ceai Tulsi (Occimum sanctum) fierbinte, de două ori pe zi. Este dovedit științific că are un efect benefic în cazul infecțiilor virale și un decongestionant eficient al căilor respiratorii inferioare și superioare. Tulsi este disponibil atât sub formă de ceai cât și sub formă de capsule, inclusiv în formula ORGANIC INDIA Immunity.

Tulsi (lat. Ocimum sanctum)

Sursa:  LINK

Sursa 2: LINK

NEEM, ANTIBIOTIC NATURAL CU SPECTRU LARG

Neem (Azadirachta indica) este un arbore veșnic tânăr, ale cărui componente precum scoarța, frunzele, florile și vlăstarii conțin, printre alți compuși, alcaloizi, steroizi, tanini, terpenoide, flavonoide, polfenoli și saponine. În Ayurveda este recomandat pentru ulcer, infecții microbiene, bacteriene, fungice și virale, tumori, paraziți intestinali și probleme ale pielii precum acneea.  Pentru proprietățile sale vindecătoare, În Ayurveda Neem este denumit “Farmacia naturii”.

Studiu Publicat în revista Nature and Science

Extractul din frunze de Neem a demonstrat acțiune antimicrobiană împotriva bacteriei Salmonela (Salmonella typhi) și a ciupercii Candida (Candida albicans).

Sursa: LINK

TRIPHALA, MAI MULT DECÂT O FORMULĂ PENTRU DIGESTIE ȘI CURĂȚAREA COLONULUI

Triphala este una dintre cele mai renumite formule Ayurvedice considerată a avea efecte benefice asupra întreg tractului gastrointestinal.

Un studiu clinic pe pacienți cu probleme gastrointestinale, efectuat in anul 2014, relevă faptul că administrarea Triphala a redus constipația, mucusul, durerile abdominale, hiper-aciditatea și flatulența, fără efecte adverse. În plus, consumul de Triphala a fost asociat cu scăderea nivelului colesterolului total, a trigliceridelor și a greutății corporale prin reducerea procentului de grăsime corporală.  Studiile mai relevă faptul că Triphala are efecte în scăderea nivelului glucidelor fiind un supliment natural indicat în diabet. Se menționează în studii faptul că efectul hipoglicemic al acestei formule este similar cu al unor susbtanțe chimice de sinteză precum acarboza și miglitolul. Fiind unul dintre cele mai antioxidante formule cunoscute până în prezent, Triphala are o acțiune puternică la nivel celular dar și pentru sănătatea ochilor. Studiile în laborator pe șoareci au arătat că într-un grup experimental căruia i s-a administrat Triphala a avut o incidență de cataractă de doar 20% față de 100% în grupul căruia nu i s-a administrat formula. De asemenea, mai puțin cunoscut este efectul, dovedit științific, anti-îmbătrânire a pielii umane. În laborator Triphala a demonstrat faptul că stimulează producția de colagen-1, genele ce sintetizează elastina și genele antioxidante responsabile pentru producția celuleor antioxidante SOD-2. Triphala inhibă producția de melanină și hiperpigmentarea datorită prezenței fitochhimicalelor protective.   

Tot dovedit științific este și faptul că acidul galic și quercitina din componența Triphala promovează dezvoltarea bifidobacteriilor și a speciilor benefice de lactobacili, în timp ce limintează dezvoltarea bacteriilor dăunătoare precum E. Coli. În plus polifenolii precum acidul chebulinic sunt transformați de flora digestivă umană în metaboliți cu rol în prevenirea distrugerilor oxidative.

Sursa: LINK

MORINGA

Institutul National de Sanatate (National Institute of Health) din SUA a desemnat Moringa „Planta anului” datorita faptului ca „nicio alta planta de pe aceasta planeta nu are potentialul de a inversa efectele multiplelor probleme majore de mediu si, totodata, sa ofere atat de multe beneficii pentru oameni”.

In prezent, exista peste 1.300 de studii, articole si rapoarte care atesta proprietatile terapeutice ale Moringai, dar si faptul ca poate oferi solutii impotriva deficientelor nutritionale. Studiile au aratat ca fiecare componenta a plantei poate fi utilizata, indiferent ca este consumata sub forma unui ceai plin de antioxidanti, in smoothie-uri, ori transformata intr-un ulei care hidrateaza si hraneste pielea.

Mai puțin cunoscut este faptul că Moringa are o puternică acțiune anti-astmatică consumul acestei plante în doze de 3g/zi împreună cu apă timp de 3 săptămâni de către 20 de pacienți cu astm bronșic, determinând reducerea considerabilă a tuturor simptomelor astmului bronșic, precum: dispnee, tuse, weezing, presiune în piept. Această descoperire este deosebit de importantă întrucât dovedește efectul benefic al consumului acestei plante pentru aparatul respirator și mai ales pentru plămâni.

Studiu: LINK

Mai multe informatii despre beneficiile Moringa poți vedea aici: LINK

BRAHMI~GOTU KOLA PLANTA CREIERULUI ȘI A SISTEMULUI NERVOS

Conform Ayurveda, sistemul tradițional indian de medicină, „medhyaraayanele” reprezintă remedii din plante care stimulează memoria, restabilesc deficitele cognitive și îmbunătățesc funcția mentală.

Cea mai recunoscută astfel de plantă este Centella asiatica denumită în mod tradițional Brahmi~Gotu Kola. Cercetările științifice evidențiază faptul că Gotu Kola posedă proprietăți neuroprotective și nootropice cu implicații terapeutice importante pentru pacienții cu probleme cerebrale, psihice și de memorie.

C. asiatica conține mai multe ingrediente active, cel mai important grup fiind triterpenele pentaciclice, care includ asiaticosidul, madecassosidul, acidul asiatic și acidul madecasic. C. asiatica și triterpenele sale pentaciclice sunt utilizate în mod obișnuit pentru efectele antipiretice, pentru vindecarea rănilor, anti-rid și antiinflamare.

Indicații importante pentru C. asiatica în Ayurveda includ utilizarea sa pentru proprietăți cognitive ca tonic cerebral, oxigenarea creierului, în tratamentul tulburărilor mintale, în cazul epilepsiei, ADHD și ca agent de îmbunătățire a memoriei. C. asiatica a demonstrat că îmbunătățește morfologia neuronală și performanțele de învățare și îmbunătățesc păstrarea memoriei la modelele animale.

Au fost demonstrate mai multe mecanisme de acțiune ale C. asiatica pentru îmbunătățirea funcției cognitive, cum ar fi inhibarea activității acetilcolinesterazei, reducerea activității fosfolipazei A2 (PLA2), protecția împotriva formării de ß-amiloid și protecție împotriva leziunilor cerebrale. Mai mult, C. asiatica a arătat, de asemenea, proprietăți antistres, antidepresive, anxiolitice și anti-convulsii în studiile pre-clinice18,19,20.

În modelele animale, asiaticozidul și acidul asiatic au prezentat efecte neuroprotectoare, antidepresive și anxiolitice (anti-anxietate). De asemenea, testele științifice au demonstrat îmbunătățiri ale învățării și ale memoriei facilitate de acidul asiatic.

Ceea ce se cunoaște mai puțin despre Brahmi~Gotu Kola este proprietatea sa de îmbunătățire a microcirculației atât la nivelul creierului cât și la nivelul organismului fiind un remediu eficient în problemele asociate insuficienței venoase.

Studiu: LINK

Ești interest(ă) de sănătate dar și de conștiință pentru Adevărata stare de bine?

Te invităm în universul celor mai interesante informații despre plantele medicinale ayurvedice pe www.organicindia.ro/blog.

Descoperă mai multe sfaturi despre imunitate în următorul articol: LINK

If there is peace in your mind, you will find peace with everybody.”  — H.L. Poonja

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness