Efectul Ashwagandha asupra dezvoltării musculare și refacerii

Când ne gândim la suplimente alimentare destinate forței și construirii masei musculare, opțiunile moderne precum monohidratul de creatină, proteinele din zer sau BCAA ne vin imediat în minte. Dar cercetările au arătat permanent faptul că Ashwagandha, un supliment alimentar natural străvechi, merită și ea atenție din partea celor care doresc să-și îmbunătățească performanțele și forța. Efectul Ashwagandhei asupra dezvoltării musculare și a refacerii nu este deloc de neglijat.

Ashwagandha este o plantă care a fost folosită în medicina naturopată de secole. Suplimentul pe baza ei este obținut din rădăcinile plantei indiene Withania somnifera și este clasificat drept adaptogen, ajutându-ne organismul să se adapteze anumitor situații. De fapt, Ashwagandha este cunoscută mai ales pentru capacitatea de a reduce stresul, anxietatea și de a asigura „forța unui cal”, așa cum spun unele traduceri. Aceste efecte sunt cunoscute bine, dar efectele ei asupra glucozei, testosteronului și a forței o transformă într-un ajutor care nu ar trebui să-ți lipsească din geanta pentru sala de sport.

Cortizolul este „stăpânul” stresului din organism

Corpul reacționează permanent la factorii de stres, atât la cei fizici (cum ar fi exercițiile fizice), cât și la cei emoționali (cum ar fi deadline-urile de la locul de muncă). Indiferent de sursa lor, corpul se folosește de hormonul cortizol pentru a răspunde stresului. Din acest motiv cortizolul a fost denumit „hormonul stresului”.

Cortizolul este un hormon produs de glandele suprarenale și este critic pentru reglarea energiei, a metabolismului și a sistemului imunitar în situațiile de stres. Aceste efecte s-au dovedit a fi critice în evoluția omului! Pe când oamenii trăiau în peșteri, când se confruntau cu o amenințare, corpul lor producea imediat cortizol pentru a iniția procesul „luptă sau fugi”- și să redefinească modul în care corpul folosește energia- pentru a-i ajuta să supraviețuiască. Acest proces presupunea impact la nivelul mușchilor pentru energie, creșterea nivelului de zahăr și accelerarea digestiei- pregătind corpul pentru a lupta ca să supraviețuiască.

Și în zilele noastre, chiar dacă cei mai mulți dintre noi nu am fost amenințați de prădători, avem factorii de stres ai secolului 21, atât fizici, cât și emoționali, care implică aceleași răspunsuri  în corpurile noastre. Efectele cortizolului se dovedesc încă utile, în ciuda faptului că existența noastră este diferită de cea a strămoșilor noștri. Cortizolul ne ajută să rămânem în stare de alertă când lucrăm contra timp și să ne menținem mintea ageră în situațiile marcate de stres ridicat. Dar toate aceste beneficii au prețul lor.

Nivelul ridicat de cortizol stimulează arderile de la nivel muscular, depozitarea de grăsimi și afectează procesul de recuperare.

Cortizolul este considerat un hormon catabolic, ceea ce înseamnă că stimulează descompunerea proteinelor musculare. Aces proces are loc pentru creșterea cantității de energie de care avem nevoie la un moment dat, organismul apelând la aminoacizi (regăsiți în mușchi) pentru a furniza combustibil. Dacă acest fenomen nu este controlat, munca noastră din sala de gimnastică, antrenamentele, pot fi serios afectate. Din păcate, lucrurile nu se opresc aici. Nivelurile mari de cortizol vor duce și la încetinirea digestiei, ceea ce va stimula formarea depunerilor de grăsime. Iată alte moduri prin care nivelurile înalte ale cortizolului ne pot afecta performanțele de la sală:

  • Nivelurile ridicate de cortizol pot încetini producerea de testosteron. Când aceasta este completată de impactul cortizolului asupra proteinelor musculare, este vorba despre un proces crucial pentru a câștiga masă musculară- testosteronul este esențial pentru repararea, dezvoltarea și recuperarea musculară;
  • Nivelurile mari de cortizol împiedică somnul profund. Cortizolul crește în mod natural dimineața pentru a ne stimula să ne trezim. Dacă există o creștere cronică a nivelului său, atunci se va ajunge la dezechilibrul ciclului somn-veghe, corpul nu va putea intra în starea de somn profund, util în recuperare și se va ajunge la oboseală;
  • Cortizolul ridicat afectează funcționarea sistemului imunitar- Nivelurile ridicate de cortizol vor încetini ritmul de funcționare a sistemului imunitar, predispunându-ne la îmbolnăviri și conducând la îngreunarea refacerii după eforturile intense.

Ashwagandha îmbunătățește nivelul cortizolului și contribuie la refacerea masei musculare

Oamenii de știință nu au explicat până acum care este modalitatea prin care planta acționează asupra cortizolului, dar există numeroase dovezi științifice care arată utilitatea ei. Așa cum tocmai s-a menționat, nivelurile înalte de cortizol sunt inamici ai construcției masei musculare, de aceea este în interesul nostru să menținem un nivel redus al acestui hormon- aici ne poate ajuta ashwagandha. Dar există și studii recente care au arătat că efectele ei asupra forței nu sunt dependente doar de cortizol:

  • Poate să scadă nivelul de cortizol seric cu până la 27%
  • Poate să contribuie la o creștere cu 17% a nivelului de testosteron
  • Poate contribui la creșterea forței musculare, a dimensiunii mușchilor și la volumul de oxigen din ei
  • Ajută la diminuarea nivelului de colesterol „rău”, a nivelului de glucoză și a trigliceridelor
  • Poate să crească nivelul nivelul de colesterol „bun” și nivelul hormonului DHEA

Practic, Ashwagandha a dovedit că este eficientă în a media efectele negative ale nivelurilor ridicate ale cortizolului asupra forței noastre, dar și a altor procese din organism. Chiar dacă nu poate elimina stresul din viața noastră, ne poate ajuta cu siguranță să-i facem față. Având grijă la nivelul de cortizol și recurgând la diferite soluții ce se potrivesc stilului tău de viață vei reuși să-ți menții oricând forța.

Citește aici înainte să începi să iei Ashwagandha

Înainte să adaugi Ashwagandha, ar trebui să ții cont de anumite aspecte. Întrucât nu există până acum studii care să arate efectul acestei plante asupra femeilor însărcinate, nu se recomandă să apelezi la ea dacă ești în această situație. Pentru că este similară plantelor din familia Nightshade, cei care sunt alergici la ele trebuie neapărat să o evite. Așa cum este și cu celelalte suplimente alimentare, discută întotdeauna cu medicul înainte să recurgi la unul nou. Trebuie să discuți cu acesta, fie să-ți faci analize sau să realizezi ambele demersuri pentru a vedea ce suplimente și în ce doze este bine să le iei.

Sursă: blog. insidetracker.com

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness