Infertilitatea – o perspectiva ayurvedica

In traducere din Sanskrita, Ayurveda ineamna “stiinta vietii”. Ayurveda isi are originile in Asia de Sud si se practica de mii de ani, fiind una dintre cele mai vechi sisteme de medicina. Recunoscuta ca stiinta medicala de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, la fel ca si medicina traditionala chineza, Ayurveda se concentreaza pe individualizarea tratamentelor. Abordarea individuala, holistica si multidimensionala contribuie la integrarea cu succes a acestei forme de tratament si in sistemul de sanatate occidental.

Ayurveda este un sistem medical integrativ care se concentreaza atat pe preventie, cat si pe tratamente curative. Este un complex de strategii de tratament care se concentreaza pe detectarea dezechilibrelor indiduale.

Terapii in Ayurveda

  1. Preventie si stare de bine.
  2. Metode de echilibrare

– terapii nutritionale si suplimente;
– fitoterapie.

  1. Terapii de detoxifiere

– externe (terapii manuale, masaj cu ulei, diaforeza, terapie termala);
– interne (purgatie terapeutica, aplicatii nazale, clisma, terapie cu lipitori).

  1. Psihoterapie, yoga, meditatie, ritualuri spirituale.Caracteristicile principale ale Ayurveda

– Sistem Medical Integrativ complex, bazat pe terapie multimodala;
– tratamente bazate pe boala, individualizate;
– concentrare pe preventie;
– gama variata de indicatori si optiuni de tratament cu accent pe bolile cronice.

Principii specifice de tratament al fertilitatii in Ayurveda

Vandhyatva este termenul cel mai apropiat de infertilitatea inexplicabila in nosologia ayurvedica. Strategii terapeutice si diagnostice detaliate sunt mentionate in Caraka Samhita (capitolul Cikitsa-sthana, Yonivyapat), “biblia” medicinei ayurvedice, care dateaza de la inceptul Erei Noastre.

In secolele ce au urmat, textele despre ginecologie au evoluat, dintre acestea Kashyapa-Samhita fiind cea mai acceptata versiune. Aceasta ofera descrieri detaliate ale diverselor boli si are un capitol complet referitor la infertilitatea feminina.

Principalele scopuri ale tratamentului ayurvedic al infertilitatii sunt purificarea si functionarea optima a tesuturilor reproductive (arthava– si shukra-dhatu) la ambele sexe. Potrivit Ayurveda, sanatatea reproductiva este determinata in principal de sanatatea metabolismului si de o nutritie sanatoasa. De aceea, pancakarma, masurile de purificare, sunt primele in seria de tratamente. Desi purgatia este cea mai recomandata forma de tratament, si alte metode sunt utilizare: clisma, emeza, purificarea sangelui.

Dincolo de aceste terapii selective, Ayurveda ofera si optiuni aditionale de tratament al infertilitatii. De altfel, terapia dedicata imbunatatirii functiilor reproductive reprezinta una dintre cele 8 ramuri ale medicinei ayurvedice (vaji-karana). Tratamentul pe termen lung poate cuprinde mai multe etape, in functie de fiecare caz in parte, si poate include si metode invazive (ca, de exemplu, dusuri vaginale cu uleiul medicinale sau decocturi (uttara-basti).

Printre plantele pentru stimularea fertilitatii utilizate in medicina ayurvedica se numara Ashwagandha (Withania somnifera), Shatavari (Asparagus racemosus) si Guduchi (Tinospora cordifolia).


Citeste si: Efectele benefice ale plantelor si terapiilor ayurvedice in tratamentul infertilitatii. Un studiu de caz.

 

Sursa: Kessler et al., Jurnalul Stiintific – Complementary Medicine Report – Germania, 2015

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True WellnessAdd Comment