Microplasticele din plicurile de ceai: oare este plastic și în ceaiul tău?

În cadrul ORGANIC INDIA considerăm că utilizarea pliculețelor de ceai lipsite de plastic îți protejează sănătatea, dar va proteja și planeta; în plus, ele pot ajuta la păstrarea în cele mai bune condiții a unui ceai organic, astfel încât să ai parte de experiența pe care o meriți. Din păcate, normele industriale prevăd utilizarea plasticului în pliculețele de ceai, ceea ce înseamnă că microplasticele din plicurile de ceai pot ajunge în organismul tău. Așa cum știi deja, consumul de microplastice are efecte negative atât asupra sănătății tale, cât și asupra planetei.

Ce sunt microplasticele?

Microplasticele reprezintă bucățele de plastic, mai mici de 5 mm, care provin din bucăți mai mari de plastic. De vreme ce acesta nu este biodegradabil, se va sparge în bucăți mai mici care vor ajunge în mediul înconjurător, reprezentând o amenințare pentru apele marine/oceanice, pentru pământ, pentru tot ceea ce înseamnă viața de pe planeta noastră. Microplasticele sunt peste tot- în hrană, în apa pe care o bem și în aerul pe care îl respirăm. Cu toate acestea, există câteva bune practici menite să diminueze expunerea la microplastice, printre acestea numărându-se, de exemplu, reducerea consumului de alimente și de băuturi aflate în ambalaje de plastic.

Ce sunt nanoplasticele?

Nanoplasticele, la fel ca și microplasticele, reprezintă bucățele de plastic; dar nanoplasticele sunt bucăți mai mici de plastic. În vreme ce microplasticele măsoară cam 0.1μm−5 mm, nanoplasticele măsoară cam 0.001–0.1 μm.

Pliculețele de ceai conțin plastic?

Infographic comparing organic india tea bags without microplastics to conventional tea bags that do contain microplastic.Da, dar nu se întâmplă așa în cazul tuturor pliculețelor. Majoritatea brand-urilor oferă pliculețe de ceai ce conțin plastic în proporție de 20-30%. Potrivit studiilor, un pliculeț obișnuit de ceai eliberează, în fiecare cană de ceai, 11,6 milioane microplastice și 3,1 milioane nanoplastice. Consumatorii au devenit tot mai conștienți de acest fenomen și fie se optează pentru ceai care nu este la pliculețe, fie se vor selecta brand-uri care nu utilizează plastic. Pliculețele de ceai de la ORGANIC INDIA nu conțin plastic și sunt confecționate din hârtie de filtru pentru care nu s-au utilizat înălbitori și care este verificată să fie biodegradabilă, compostabilă, să nu conțină organisme modificate genetic, să fie lipsită de alergeni și de chimicale.

Plasticul din pliculețele de ceai este nociv?

Da, este. Microplasticele din plicurile de ceai nu sunt dăunătoare doar pentru mediu, ci și pentru sănătatea oamenilor. Ele pot pătrunde în organism prin ingestie, inhalare sau prin absorbție prin intermediul pielii. Studiile au arătat că microplasticele au potențialul de a face rău celulelor în cantitățile folosite de obicei în alimente și în băuturi precum este și ceaiul de exemplu. În afară de efectele negative asupra celulelor, consumul constant de microplastice poate să afecteze funcționarea sistemului imunitar, poate să ducă la neurotoxicitate, prezintă toxicitate și pentru aparatul reproducător și are potențial cancerigen.

În ceea ce privește impactul asupra planetei, microplasticele pătrund în mediul înconjurător prin deșeurile folosite de oameni, care se vor descompune și vor polua solul, apele stătătoare, dar și mările și oceanele cu substanțe chimice și cu microorganisme dăunătoare. Astfel, peștii și alte viețuitoare acvatice, precum focile de exemplu, sunt afectate de microplastice, astfel încât se poate ajunge la comportamente anormale, la schimbarea tiparelor de hrănire, la deteriorare celulară și la tulburări în dezvoltare.

Organic înseamnă neapărat lipsit de plastic?

Nu. Faptul că un ceai este organic nu înseamnă că nu există deloc plastic în pliculețul în care se află. Plasticul este o problemă separată, care nu se află în grija organizațiilor ce vizează certificarea organică. Atât brand-urile organice, cât și cele care nu sunt astfel, pot avea pliculețe de ceai care să conțină plastic. În același timp, ceaiurile organice și cele anorganice pot fi ambalate în pliculețe lipsite de plastic. Persoanele care doresc să-și reducă expunerea la microplastice pot căuta printre diferitele brand-uri de ceai pentru a afla dacă acestea utilizează sau nu plastic pentru pliculețe.

Alternative fără plastic

Un început bun în acest sens este să te orientezi către acele companii producătoare de ceai care nu folosesc plastic pentru pliculețe. Dacă nu vei sesiza mențiunile care să ateste acest fapt pe ambalaj, uită-te pe site-ul companiei respective înainte să achiziționezi ceaiul dorit. Altă variantă este să utilizezi doar ceai care nu este la pliculețe și să-l prepari apelând la un filtru fără oțel sau din silicon. De asemenea, există posibilitatea să se utilizeze și pliculețe de ceai din nylon, dar o asemenea variantă nu este biodegradabilă și tot poate să elibereze microplastice odată ce vine în contact cu apa fierbinte.

Poți cumpăra ceaiuri de la ORGANIC INDIA, care se află în pliculețe ce nu conțin plastic, care sunt biodegradabile, compostabile, nu conțin organisme modificate genetic, nici chimicale și dețin Certificarea Organică USDA.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness