Miracolul Triphala. Cel mai eficient remediu naturist ayurvedic pentru constipație și sănătatea sistemului digestiv

Triphala este un laxativ blând ce îmbunătățește digestia, ce reduce nivelul de colesterol seric și îmbunătățește circulația sanguină.

Cele mai populare remedii naturale din industria suplimentelor alimentare sunt cele ce stimulează tranzitul intestinal. Explicația este simplă, în condițiile în care constipația și scaunele neregulate constituie probleme pentru numeroase persoane. Ia în calcul o formulă care nu doar că reglează tranzitul intestinal, dar poate avea și următoarele efecte:

  • Îmbunătățește digestia
  • Reduce nivelul colesterolului seric
  • Îmbunătățește circulația sanguină
  • Conține 31% acid linoleic
  • Are efect cardioprotector
  • Ameliorează hipertensiunea arterială
  • Îmbunătățește funcționarea ficatului
  • Are proprietăți antivirale și antiinflamatorii
  • Are proprietăți expectorante, hipotensive

Ți se pare că este panaceu? Ei bine, chiar este așa ceva.

Triphala este cea mai populară formulă din cadrul medicinei Ayurvedice, având efecte laxative și susținând forța corpului. Vegetarienii hinduși nu suportă laxativele dure, la fel ca și cei din alte țări. Datorită valorii sale nutritive, Triphala curăță și detoxifică la un nivel profund, fără a afecta resursele organismului. Această calitate o transformă într-una dintre cele mai valoroase preparate pe bază de plante din lume.

Cum diferă Triphala de alte tipuri de laxative?

De ce diferă Triphala de alte tipuri de laxative? Există două variante de laxative bazate pe plante. Una dintre ele se referă la purgative și include plante precum senna, rubarba, pațachina, leptandra și cascara. Acestea conțin adesea compuși amari sub forma antrachinonelor, ce acționează stimulând peristaltismul de pe tractul intestinal, promovând și secreția biliară prin ficat și vezica biliară.

Cel de-al doilea tip de laxative se referă la cele ce lubrifiază materiile fecale, incluzând aici plante precum psyllium și semințe de in. Acestea sunt mai hrănitoare și nu au efecte semnificative asupra ficatului sau a vezicii biliare. În schimb, acționează ca un burete umflându-se și absorbind fluidele, constituind practic un fel de „mătură” la nivel intestinal.

Triphala combină acțiunile nutritive, dar și pe cele de purificare ale sângelui și ale ficatului Cu toate acestea, nu are importante funcții de lubrifiere. Conține anumite antrochinone ce stimulează secreția biliară și peristaltismul. Din punct de vedere nutritiv se remarcă un conținut ridicat de vitamina C, dar și prezența acidului linoleic și a altor nutrienți ce transformă Triphala mai mult într-un tonic.

Persoanele care au nevoie de purgative sunt cele ce suferă de un tranzit intestinal neregulat, determinat de congestia prezentă la nivelul ficatului și a vezicii biliare, uneori acompaniat de toxine în sânge. Cei care au nevoie de laxative emoliente sunt cei care se confruntă cu uscăciune intestinală determinată de mai mulți factori metabolici, cum ar fi un deficit nutrițional sau o afecțiune ce presupune un metabolism prea activ. Triphala se va dovedi eficace pentru toate tipurile de constipație, cu excepția celei care apare din lipsa energiei vitale sau chi. Poate să funcționeze însă bine din acest punct de vedere dacă este combinată cu alte plante chi sau care sunt tonice pentru Yang, cum ar fi ginsengul pentru tonifierea chi, tang kuei pentru tonifierea sângelui sau aconitul preparat pentru tonifierea Yang.

Triphala are valori nutritive?

Vindecarea cu ajutorul plantelor este o problemă de strategie. O abordare poate să se bazeze pe tonifiere, în timp ce alta se poate baza pe eliminare. Problema cu exagerarea tonifierii este că poate să conducă pe viitor la stagnare și la congestie în cadrul unei afecțiuni ce presupune un exces. Concentrarea pe eliminare prin utilizarea exagerată a purgativelor la o persoană care deja are deficite nutriționale poate să ducă la scăderea rezervelor de minerale și vitamine B și poate să determine un dezechilibru al bacteriilor intestinale benefice. Rezultatul este slăbiciunea, asociată cu o tendință spre oboseală cronică și spre anemie. Întrucât organismul este întotdeauna implicat simultan în a menține și a dobândi forța prin intermediul nutriției corecte, dar și în a elimina ceea ce este de prisos, Triphala este unică întrucât este capabilă, în mod natural, să susțină ambele procese vitale.

Ce proces digestiv influențează Triphala?

Datorită conținutului său bogat în nutrienți, medicii Ayurvedici nu privesc Triphala ca pe un laxativ oarecare. Anumite cercetări științifice și experiența practică a celor ce au folosit-o de secole au demonstrat că Triphala este eficientă pentru purificarea sângelui, stimulând secreția biliară pe măsură ce poate detoxifia ficatul, ajutând digestia și procesul de eliminare, reducând semnificativ colesterolul seric și lipidele din organism. Prin urmare, este privită ca un panaceu și este una dintre cele mai recomandate formule pe bază de plante.

Un proverb popular în India spune următoarele: „Nu ai mamă? Nu-ți face griji atâta timp cât ai Triphala”. Motivul pentru care indienii cred așa ceva este pentru că Triphala este aptă să aibă grijă de organele interne așa cum o mamă are grijă de copiii ei. Fiecare dintre cele trei fructe din Triphala au grijă de organism stimulând o purificare blândă în cadrul oricăror probleme ce presupun stagnare și exces, în același timp îmbunătățind digestia și asimilarea.

Care sunt proprietățile energetice ale Triphala?

Noi, specialiștii în remedii naturiste, considerăm că longevitatea și forța specifică plantelor așa cum sunt și cele incluse în Triphala, sunt absorbite în energia noastră și intră în compoziția resurselor noastre. Această opinie este valabilă și pentru plante precum ginsengul sălbatic, ale cărui specii au fost vitregite prin stresul climatic, având din acest motiv cea mai mare concentrație de ginsenozide. Arborele Ginkgo este un copac străvechi, a cărui evoluție datează cu milenii în urmă, din vremea dinozaurilor.

Cele trei fructe din componența Triphala (Harada, Amla și Bihara) corespund fiecare celor trei „umori” sau a celor trei doshe din medicina Ayurvedică indiană. Potrivit teoriei Ayurvedice, organismul este compus din trei doshe sau umori. Vata se traduce adesea ca „vânt”, fiind corespunzătoare minții și sistemului nervos. Natura sa este uscată, rece, ușoară și activă. Cea de-a doua dosha este Pitta, tradusă prin „foc” sau „secreție biliară”. Ea este responsabilă pentru toate transformările metabolice, incluzând aici digestia și asimilarea hranei, dar și asimilarea din punct de vedere al clarității minții, a înțelegerii. Natura Pittei este mai ales fierbinte, umedă și ușoară. Kapha se traduce prin „apă” sau „mucus” și este responsabilă pentru funcțiile anabolice sau de construcție, precum dezvoltarea mușchilor și a țesutului osos. Natura ei este rece, umedă și greoaie.

Harada

Harada, întrucât este amară, este asociată cu dosha Vata și cu elementele aer și spațiu. Ea ameliorează dezechilibrele și afecțiunile care țin de dosha Vata. Harada are proprietăți laxative, astringente, de lubrifiere, antiparazite, alterative, antispastice și nervine. Este folosită în special pentru a trata constipația acută și cronică, nervozitatea, anxietatea și senzația de greutate (fizică).

Tibetanii venerează Harada și pentru atributele sale de purificare, ceea ce a făcut ca micul fruct să se regăsească în mâinile „medicului Buddha” în picturile sacre sau în tankas. Dintre cele trei fructe, Harada este cel mai laxativ și conține antrachinone similare celor din rubarbă și din cascara.

Amla

Amla este acrișoară și corespunde umorii Pitta și elementului foc din sistemul Ayurvedic. Proprietățile ei sunt de tonic, de astringent, de laxativ blând, de alterativ, de antipiretic. Este utilizată pentru a ameliora dezechilibrele „focului”, ce includ ulcere, inflamații ale stomacului și intestinelor, constipație, diaree, congestia ficatului, erupții, infecții și senzații de arsură în corp. S-a arătat în studii variate că Amla are proprietăți antibacteriene blânde, având însă și acțiuni de expectorant puternic, proprietăți antivirale și de tonic cardiac.

Amla este cea mai bogată sursă naturală în vitamina C, având de 20 de ori mai multă vitamină decât o portocală. De asemenea, vitamina C din Amla este unică și pentru că este stabilă la căldură. Chiar și când este vorba despre expunerea prelungită la căldură, așa cum se întâmplă și în cadrul formulei Ayurvedice tonice numite Chyavanprash (Amla deține cam 50% din această formulă), nu se pierde vitamina C, aceasta rămânând la fel de prezentă ca în momentul recoltării fructului proaspăt. Același lucru se întâmplă și cu Amla care a fost uscată și păstrată peste 1 an. Se întâmplă așa ceva întrucât Amla are anumiți tanini ce păstrează legăturile și care împiedică disiparea vitaminei.

Bihara

Bihara are efecte astringente, tonice, digestive și antispastice. În primul rând, ea este acrișoară și apoi este dulce, amăruie și picantă. Ținta ei este să repare dezechilibrele asociate doshei Kapha sau mucusului, fiind corespunzătoare cu pământul și cu apa în cadrul medicinei Ayurvedice. În mod special Bihara purifică și echilibrează excesul de mucus, fiind benefică pentru astm, pentru afecțiuni ale bronhiilor, pentru alergii și pentru sughiț.

Efectul Triphalei asupra colesterolului și a circulației sanguine

Ama este un termen ce se referă la o substanță asociată în Ayurveda cu tipare de boli cronice și cu simptome legate de îmbătrânire. Este descrisă ca un fel de depozit lipicios ce blochează canalele de circulație. În multe feluri este aproape la fel ca acumularea excesivă a colesterolului și a lipidelor, descrise în universul occidental. Ambele probleme de sănătate par să contribuie la numeroase tulburări de circulație, care influențează afecțiuni ce variază de la senilitate la boli reumatice, până la cancer și boli de inimă. Este interesant faptul că și în sistemul tradițional de medicină chineză există o afecțiune asociată inimii numită „mucusul invizibil”, similar atât cu descrierile excesului de colesterol din Occident, cât și cu Ama din Ayurveda.

Una dintre reacțiile organismului pentru a combate stresul este să-și crească producția de corticosteroizi. Acumularea acestor hormoni ai stresului pot contribui și la formarea colesterolului. Stresul intern și acumularea de colesterol pot fi provocate și de abuzul de factori stimulanți, cum ar fi alimentele prea picante, de exemplul usturoiul și piperul cayenne, excesul de exerciții fizice sau chiar reprimarea emoțiilor. Este demn de luat în seamă faptul că anumite substanțe și activități ce pot diminua colesterolul, când nu sunt utilizate dintr-o perspectivă holistică, echilibrată, pot să acționeze ca stimulenți și să adauge stres suplimentar care va grăbi acumularea de colesterol. Triphala este una dintre cele două formule Ayurvedice speciale pentru a elimina Ama și colesterolul din corp.

Triphala este o formulă complet echilibrată din punct de vedere energetic, nefiind nici prea rece, dar nici prea caldă.Când este administrată regulat pentru o perioadă mare de timp, are efecte blânde asupra eliminării și purificării Amei de țesuturile din tot corpul. Cele trei fructe au fost studiate științific și s-au confirmat unele dintre beneficiile lor tradiționale Printre acestea se numără diminuarea colesterolului, a hipertensiunii arteriale, beneficii pentru circulația sanguină, îmbunătățirea digestiei și reglarea eliminării fără a se ajunge la dependența de laxative.

Studii despre eficiența Triphala

Un studiu indian la care face referire C.P. Thakur, a demonstrat valoarea enormă și de efect a Amlei în a reduce din nivelul colesterolului seric, dar și a celui de pe aorte și de la nivel hepatic la șoareci. Într-un alt studiu, extractul de Amla a fost remarcat pentru capacitatea sa de a diminua nivelurile de acizi grași și de a crește glicogenul cardiac. Acestea ajută la prevenirea infarctului asigurând o protecție extraordinară și hrană pentru mușchiul cardiac.

Studiile efectuate asupra fructului Bihara au descoperit că acesta conține mai mult de 35% ulei și 40% proteine. Uleiul este folosit la fabricarea săpunurilor sau ca un substitut la gătit pentru ghee. Uleiul dulce este 35% palmitic, 24% oleic și 31% linoleic. Uleiul linoleic este un acid gras esențial pentru creșterea nivelului colesterolului „bun”, fiind asociat cu sănătatea și diminuând nivelul colesterolului „rău”, demn de luat în seamnă pentru că indică riscul de  a dezvolta maladii cardiovasculare.

Unul dintre numeroasele studii privitoare la Harada a demonstrat proprietățile sale anti-Vata și antispastice prin diminuarea tensiunii arteriale anormale și a spasmelor intestinale. Acest lucru confirmă utilizarea sa tradițională pentru problemele cardiace, pentru spasmele colonului și pentru alte tulburări intestinale. 

Triphala pentru menținerea sănătății

Având în vedere toate calitățile ale celor trei plante din componența ei, Triphala are multiple și variate utilizări ca aliment terapeutic. Înainte să luăm în calcul indicațiile patologice pentru care Triphala ar fi adecvată, nu ar trebui să-i ignorăm valoarea și să o luăm în mod constant, fie că este vorba de zi cu zi sau o dată- de două pe săptămână, pur și simplu pentru menținerea sănătății. Triphala, având proprietăți nutritive extraordinare, ne va ajuta să prevenim îmbolnăvirile.

Povești de succes legate de Triphala

Îmi aduc aminte că am întâlnit un maestru yoga ce avea peste 80 de ani și care a stat în Santa Cruz pentru câteva luni. Fiind în stare bună, atât din punct de vedere mental, cât și fizic, putea să meargă oriunde. În afara practicării meditației, recunoștea că forma sa fizică nemaipomenită și sănătatea i se datorau faptului că dieta sa era formată mai ales din Kichari (fasole mung, orez, ghee și condimente, printre care cumin, coriandru, turmeric și sare) și o doză zilnică de Triphala ca tonic de plante.

Am avut numeroase raportări de la persoane cu tendințe spre constipație cronică, dar care au reușit să-și regleze tranzitul intestinal folosind Triphala. O pacientă ce avea un istoric al tranzitului intestinal neregulat suferea de periodontită. După ce a luat Triphala de două ori pe zi timp de trei luni, s-a vindecat complet. O altă pacientă, care avea pe puțin 18 kg surplus ponderal, a luat Triphala și într-o lună a pierdut cam 9 kg fără ajustări majore în dietă. Motivul pentru care a reușit este că obezitatea severă este adesea însoțită de congestia organelor ce sunt implicate în procesele de eliminare, inclusiv ficatul și intestinele. Prin urmare, digestia este compromisă din cauza asimilării deficitare a alimentelor, ajungându-se la congestie. Triphala poate fi foarte eficientă din acest punct de vedere, înlăturând stagnarea ficatului și a intestinelor.

Triphala este sigură?

Indiferent de alte plante utilizate, Triphala poate fi prescrisă individual sau ca adjuvant fie că este vorba despre simptome ale inflamației, încălzirii, de infecții, de obezitate sau de alte afecțiuni ce țin de excese. Datorită proprietăților sale tonice și de eliminare, este în general sigură când este dată pentru afecțiuni ce presupun un deficit, precum ar fi anemia, oboseala, candidoza, digestia incorectă și problemele de asimilare. Spre deosebire de alte plante cu proprietăți de eliminare, de purificare, Triphala ar putea fi sigură să fie administrată pentru simptome ce țin de pierderile de căldură, care acompaniază adesea boli precum tuberculoza, pneumonia sau SIDA.

Cum se administrează Triphala

Există două modalități prin care se poate administra Triphala, sub formă de pudră sau sub formă de tablete. În mod tradițional, Triphala se ia ca churna sau pudră. Se amestecă 2-3 g de pudră cu apă călduță și se consumă întreaga cantitate seara sau divizată în trei doze pe parcursul unei zile. Întrucât pentru cei mai mulți dintre noi pudra nu are o aromă pe care să cauți să o experimentezi, este convenabil că Triphala este disponibilă în tablete sau sub formă de capsule. În general, doza recomandată este de 2 tablete o dată- de trei ori pe zi sau 4-6 tablete pe zi. Și copiii ar putea lua 1-2 tablete seara.

Doza mai mare are efecte laxative mai puternice prin comparație cu dozele mici, al căror rol este să purifice gradual sângele. O doză mai mică ar fi de 1-2 tablete de trei ori pe zi. O persoană ar trebui să scadă sau să crească dozele în funcție de tranzitul intestinal. Întrucât nu există probleme în folosirea Triphala, dozele pot fi ajustate în raport cu cele sugerate

Triphala, remediu naturist pentru afecțiunile ochilor

Triphala se administrează pe scară largă pentru numeroase afecțiuni oculare, inclusiv în tratamentul conjunctivitei, al miopiei progresive, în stadiile incipiente de glaucom și de cataractă. Pentru aceste afecțiuni, Triphala se ia atât intern, așa cum s-a precizat, cât și extern, fiind utilizată sub forma spălăturilor la ochi.

Instrucțiuni legate de Triphala ca suport pentru sănătatea ochilor

Vei lăsa, peste noapte, o linguriță de pudră sau șase tablete în 236 ml apă. Dimineața vei strecura infuzia cu ajutorul unei cârpe curate. Ceaiul rezultat este folosit pentru a-l presăra pe ochi sau va fi folosit pentru spălarea ochilor cu ajutorul unui dispozitiv special ce poate fi găsit în magazine. Se poate bea amestecul într-o doză sau două, dimineața și seara. Luată în acest mod, timp de cel puțin 3 luni, Triphala devine un tonic pentru ochi.

Reacțiile digestive ce apar ca urmare a utilizării Triphala

S-a constatat că pot fi reacții diferite la aceeași doză de Triphala. La unele persoane pot interveni scaune moi, în timp ce la altele efectul poate fi redus sau inexistent. Prin urmare, poate dura două-trei zile pentru a se ajusta cel mai bine dozele. După ce tendința spre constipație a fost îndepărtată, de obicei în 15 zile de utilizare zilnică, nu se va mai ajunge la scaune moi.

Cât de des trebuie să ia cineva Triphala?

Am folosit Triphala ca rutină în practica mea clinică pentru cel puțin 10 ani. Știu că alți medici Ayurvedici de aici și din India prescriu de obicei Triphala pentru cel mai mulți dintre pacienți pentru cel puțin o dată pe zi, seara. De secole, Triphala este cunoscută și utilizată în gospodării, ca supliment alimentar, așa cum este și cu vitaminele în Occident. În multe gospodării, Triphala se ia săptămânal de toți membrii familiei pentru prevenirea îmbolnăvirii și pentru păstrarea sănătății.

Care sunt virtuțile terapeutice unice ale Triphalei?

În India, Triphala este considerată cea mai vestită și mai versatilă dintre formulele pe bază de plante. Prin prezența unei surse atât de importante ca Amla, ea posedă proprietăți nutritive tonice și de eliminare unice. Atât publicul larg, cât și terapeuții, ar trebui să fie capabili să beneficieze de pe urma proprietăților ei.

Ce doză de Triphala ar trebui să iau?

Doza medie variază de la una-două lingurițe de pudră amestecate în puțină apă o dată pe zi, seara sau de trei ori pe zi pentru sânge și pentru purificarea generală a corpului. Poate fi luată regulat o dată pe săptămână pentru un beneficiu important, în condițiile în care promovează detoxifierea echilibrată. Dacă se decide ca forma de administrare să fie prin capsulă se recomandă respectarea instrucțiunilor de pe ambalajul produsului.

S-a descoperit că Triphala este foarte eficientă pentru controlul greutății corporale, pentru constipația cronică și ca adjuvant pentru mai multe afecțiuni cronice degenerative.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness