fbpx
Neem pentru susținerea sistemului imunitar

Pe tot cuprinsul subcontinentului indian și încă de dinainte de istoria înregistrată, arborele Neem a fost o sursă de leac pentru oamenii locului. Frunzele sale, fructele, rădăcinile, semințele, uleiul și scoarța au fost toate valorificate de către vindecătorii străvechi și sunt acum cunoscute întregii lumi grație beneficiilor pentru sănătate- unele dintre ele se utilizează topic, iar altele se folosesc intern. Arborele acesta este atât de puternic în a oferi substanțe tămăduitoare și protectoare, încât este apt să facă față microbilor și numeroaselor insecte. Printre multiplele beneficii ale Neem, unul dintre cele mai semnificative se referă la capacitatea sa de a susține sistemul imunitar- apărarea corpului în fața bolilor și a declinului.

Istoria Neem-ului în India

Cu cel puțin 10.000 de ani în urmă, înainte de înflorirea sistemului Ayurvedic, în India a fost stabilit sistemul medical Siddha. Numele acestui sistem tradițional se traduce oarecum drept „acela care previne moartea” și este încă predominant în sudul Indiei, în Sri Lanka, în sudul Malaysiei sau în sudul Singapore. Prima plantă medicinală menționată în învățăturile Siddha este Neem-ul- de aceea, fără îndoială că acesta a fost folosit ca întăritor al sistemului imunitar, nu numai pentru combaterea bolilor, ci și pentru prevenție.

În primul mileniu î.e.n., pământul pe care îl numim acum India a cunoscut o mare evoluție spirituală, atunci apărând Vedele, marile opere religioase și literare ale Upanișadelor, ale Puranas, ale Mahabharata sau Ramayana. Tot atunci s-a conturat și filozofia Ayurvedică ce recunoștea toate formele de viață- inclusiv corpul uman- ca pe o întreagă și neîntreruptă mișcare a realității.

Plante tămăduitoare, așa cum este și arborele Neem, s-au potrivit perfect cu această evoluție a gândirii întrucât ele au dovedit că natura poate oferi un răspuns- și o formă de echilibru- la bolile umanității. Din acest motiv, Neem este adesea numit arborele-farmacie. Holismul promovat de Ayurveda susține că sistemul de apărare a organismului- sistemul imunitar- este poate cea de-a doua linie de apărare în calea bolilor. Prima linie este însă reprezentată de minte, ce transformă gândurile în actualitate, inclusiv starea corpului- și astfel starea de sănătate- dar sistemul imunitar este cel care protejează contra amenințărilor interne și externe.

Acum aproximativ 4500 de ani în urmă, Neem-ul era mândria și bucuria vindecătorilor Ayurvedici, care îl numeau Sarva Roga Nivarini– planta aptă să vindece toate suferințele și bolile. Înțelepții medici indieni Charaka (secolul 2 î.e.n) și Sushruta (secolul 4 î.en.), care au pus bazele învățăturilor Ayurvedice, au clasificat și calitățile medicinale ale Neem-ului pentru următoarele generații de vindecători. Într-un text Ayurvedic al lui Charaka, renumitul vindecător, Neem-ul a fost descris ca fiind cel „care ține toate bolile la distanță”, iar Arishta l-a numit „cel care ușurează bolile”. Numeroase părți ale arborelui- de la rădăcini la frunze- sunt încă folosite în preparate terapeutice pentru utilizări externe și interne și se regăsesc și în săpunuri, paste de dinți, suplimente alimentare, cataplasme, creme, loțiuni, pesticide naturale și în multe altele.

Numeroasele beneficii pentru sănătate ale Neem

Melissa Petruzzello, specialist în cercetarea plantelor, a scris că numeroasele utilizări medicinale și cosmetice ale Neem-ului se bazează pe proprietățile sale antibacteriene și antifungice; site-ul WebMD raportând că Neem conține substanțe care ar putea contribui la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, la îmbunătățirea stării aparatului digestiv și la prevenirea plăcii bacteriene din cavitatea bucală. Putem spune cu ușurință că una dintre principalele funcții ale sale este de a întări sistemul imunitar- Neem ajută corpul să scape de diferite probleme datorită acțiunilor ale antibacteriene, antifungice, antivirale, antioxidante, antiparazitare, antiinflamatorii, antipiretice și antiseptice.

Cercetătorii specializați în fitochimicale, Anamika Bose și Rathindranath Baral, spun că Neem crește nivelul de mediatori din sistemul imunitar, ceea ce conduce la formarea celulelor T, prima linie de apărare a corpului în fața infecțiilor- inclusiv a virusurilor. Neem stimulează activitatea celulelor T și a macrofagelor (celule albe ce îndepărtează „invadatorii” și toxinele din corp) și de aceea se ajunge la o creștere a nivelurilor de TNF-alpha și de gamma-interferon. În termeni mai simpli, Neem împiedică reproducerea a numeroase virusuri susținând activitatea celulelor albe, mai ales a celor T, care pot distruge celulele degradate cunoscute pentru capacitatea lor de a produce îmbolnăviri. Pentru că planta este și un agent de purificare a sângelui și de detoxifiere, aceasta ajută sistemul imunitar înainte ca microbii și toxinele să aibă vreo șansă să se stabilească în organism.

O plantă bună la toate

De vreme ce Neem este descris adesea drept cel care vindecă tot, este important să se țină cont de faptul că uleiul, scoarța și frunzele sale nu sunt sigure pentru a fi consumate de către femeile însărcinate. Cel mai bine este să consulți un medic specializat în Ayurveda pentru a te îndrepta spre terapia corectă, în conformitate cu tipul organismului tău și cu dezechilibrele acestuia. Cu toate acestea, în general, Neem rămâne o plantă bună la toate, care întărește sistemul imunitar, contribuie la detoxifierea organismului și îl protejează până la nivel celular.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness