fbpx
Oboseala adrenală există. Iată cum o recunoști și cum o tratezi

Suplimentele și vitaminele C și B6 pot duce la rezultate excelente când facem referire la oboseala adrenală.

Nu există nicio modalitate de a diminua impactul experiențelor prin care trecem, dar ar trebui să ne gândim la ceea ce se întâmplă de fapt: este vorba de supra-adaptare. Ne putem simți copleșiți din numeroase motive – unele dintre afectându-ne de mult timp.

Persoanele care s-au confruntat cu stresul în primii lor ani de viață înmagazinează aceste experiențe la nivelul hipocampului. Interacțiunea dintre evenimentele neplăcute din copilărie și o capacitate limitată de a face față factorilor de stres din cauza răspunsului compromis de la nivelul axei hipotalamică-pituitară-adrenală pot avea impact și în viața de adult.

Impactul experiențelor negative din primii ani de viață este responsabil de modul în care o persoană răspunde provocărilor. Întrucât afectează și anumite regiuni din creier, stabilind tipare asociate cu memoria, reacția la teamă și strategiile care țin de conflict, evenimentele traumatizante din copilărie le creează dificultăți specialiștilor în a li se adresa într-o modalitate corespunzătoare.

Suplimente alimentare și probleme legate de oboseala adrenală

Cu toate acestea, folosirea suplimentelor poate face diferența și poate ajuta pacienții să-și modifice tiparele de comportament pentru a se adapta mai ușor provocărilor de zi cu zi. Printre adaptogenii care sunt cei mai eficienți din acest punct de vedere se găsește planta medicinală adaptogenă Ashwagandha (Withania somnifera).

În cadrul unui chestionar bazat pe 28 de întrebări, grupul de pacienți care a utilizat Ashwagandha a dovedit că a avut parte de o reducere clară a simptomelor ce țin de stres, printre care:

  • Reducerea simptomelor somatice cu 76,1%
  • Reducerea anxietății și a insomniei cu 69,7%
  • Ameliorarea disfuncțiilor sociale cu 68,1%
  • Ameliorarea depresiei severe cu 79,2%

În ceea ce privește scorurile PSS, participanții care au utilizat Ashwagandha au beneficiat de o reducere cu 44%, în timp ce grupul placebo a avut o reducere de numai 5,5%. Rezultatele chestionarului DASS au fost asemănătoare. După 60 de zile, utilizatorii de Ashwagandha au dovedit o reducere a:

  • Depresiei cu 77%
  • Anxietății cu 75,6%
  • Stresului cu 64,2%

Nivelul de cortizol seric al pacienților care au folosit Ashwagandha era mai redus cu 27,9%, spre deosebire de reducerea de 7,9% vizibilă la grupul placebo.

Vitamine și suplimente alimentare

De pildă, disfuncționalități ale neurosteroidului alopregnanolonă pot conduce la instalarea anxietății și a dorinței de izolare. Dar pregnanolona este un precursor al acestui neurosteroid și se poate suplimenta cu ușurință. Din acest motiv și datorită efectelor sale asupra nivelului de Dehidroepiandrosteron (DHEA), pregnanolona este o componentă a nutrienților de susținere pentru axa hipotalamică- pituitară- adrenală,  pe care îi recomand pacienților mei.

DHEA este util și pentru că asistă funcționarea acestei axe și promovează rezistența pacienților. De obicei, nivelurile acestui hormon se reduc pe măsură ce se înaintează în vârstă, iar dacă un pacient are deja probleme din cauza stresului, suplimentele pentru oboseala adrenală îi pot fi de folos. Într-un studiu clinic, s-a arătat că o doză redusă de asemenea suplimente poate fi asociată cu o creștere a rezistenței, a capacității de a rămâne în alertă și cu inițiativa.

Vitaminele C și vitamina B6 în oboseala adrenală

Când vorbim de oboseala adrenală, pregnanolona, extractul de rădăcină de lemn-dulce, vitamina C (care este prezentă în concentrații mari în țesuturile glandelor suprarenale), vitamina B6, acidul pantotenic și L-tirozina pot duce și ele la rezultate excelente. Aceste ingrediente variate sprijină și sistemele care țin de axa hipotalamică- pituitară- adrenală, incluzând aici tiroida, dar și funcțiile musculo-scheletale și cognitive.

Reacțiile unui pacient și epuizarea rezultată sunt mult mai complicate decât o situație de „oboseală adrenală”. Datoria noastră este să le oferim pacienților un diagnostic mai complet, mai realist, mai precis, dar și un plan de tratament. Având în vedere toate acestea, putem să ajutăm pacienții să nu se mai simtă atât de copleșiți și să mai ameliorăm din epuizare, astfel încât aceștia să-și atingă pe deplin potențialul și să-și recapete starea de bine.

Sursă: traducere articol scris de Holly Lucille (https://www.chiroeco.com/dhea-adrenal-fatigue/)

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness