3 Superalimente ayurvedice din India

Știrile despre sănătate sunt pline de discuții despre „superalimente” în tendințe, precum afinele, somonul și legumele cu frunze verzi. Acestea sunt definite ca „alimente bogate în nutrienți care sunt benefice în special pentru sănătate și pentru starea de bine”. Listele „oficiale” de superalimente includ atât alimentele menționate, cât și broccoli, avocado, ulei de măsline și nuci, în funcție de origine, dar India a fost dintotdeauna casă pentru anumite superalimente ayurvedice care stârnesc încă interes în universul occidental.

Ayurveda, sistemul străvechi de îngrijire a sănătății din India, are superalimente recunoscute de mult timp, fie că este vorba despre cele care cresc în păduri, fie că este vorba despre cele cultivate de agricultori. Printre acestea se numără scorțișoara, Amla și Moringa, toate făcând parte din dieta indiană de secole. Continuă să citești pentru a afla detalii despre aceste alimente dense în nutrienți.

Superalimente ayurvedice

Scorțișoara Ceylon

Scorțișoara Ceylon, cunoscută și ca „adevărata” scorțișoară, este plină de polifenoli antioxidanți. Un studiu a confirmat că, din punct de vedere al activității antioxidante, scorțișoara întrece usturoiul și oregano, fiind unul dintre acele superalimente ayurvedice cu beneficii importante. Ea are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta organismul să lupte cu infecțiile. Alt studiu a arătat că o jumătate de linguriță de scorțișoară pe zi poate să diminueze nivelul colesterolului „rău”, susținând totodată creșterea nivelului celui „bun”. Pentru persoanele cu diabet, scorțișoara poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și să reducă rezistența la insulină, ceea ce va conduce la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Pacienții care se confruntă cu Boala Alzheimer sau cu Parkinson au acumularea unei anumite proteine, „Tau”, la nivelul creierului. Deși cercetările bazate pe participarea oamenilor lipsesc, într-un studiu realizat cu implicarea șoarecilor s-a arătat că scorțișoara are proprietăți neuroprotectoare, ajutând la combaterea distrugerilor determinate de proteina „Tau”.

superalimente ayurvedice scortisoara

Amla sau Amalaki

Cunoscută și drept „coacăzul indian”, Amla este bogată în vitamina C și în fier- o porție de 100 g de Amla conține la fel de multă vitamina C precum 20 de portocale. S-a dovedit că Amla a fost folosită ca plantă medicinală în India de mai bine de 1000 de ani. Bogată în flavonoide, substanțe asociate cu îmbunătățirea funcțiilor cognitive, a memoriei, amla este unul dintre acele superalimente ayurvedice care grație conținutului ridicat de antioxidanți, este favorita specialiștilor în Ayurveda pentru îmbunătățirea stării părului și a pielii. Acest fruct este cunoscut și pentru că susține absorbția hranei și echilibrarea digestiei- din acest motiv face parte din ingredientele clasicei formule ayurvedice Triphala. Bogată în vitamina A, Amla susține sănătatea ochilor și se folosește pentru spălături oculare în India. Într-un articol se spune că, dacă Amla este folosită singură sau în combinație cu alte plante, poate să amelioreze afecțiuni variate, inclusiv răceli și ulcere, susținând sănătatea ficatului și funcționarea sistemului digestiv.
Un studiu referitor la dislipidemie (nivelul nesănătos de grăsimi din sânge, mai exact colesterolul și trigliceridele), a demonstrat că aceste grăsimi nesănătoase s-au redus semnificativ pentru 98 de pacienți care au primit câte 500 mg de Amla zilnic, timp de 12 săptămâni. Studiul susține că „un singur element ce poate reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor este rar.

superalimente ayurvedice amla

Moringa

Cunoscută drept o multivitamină sub forma unei plante, Moringa, denumită și „Arborele cu Tobe” în India, este o sursă consistentă de vitamine și minerale, conținând vitaminele B6, C, B2 și A. 21 g Moringa conțin 2 g de proteine și 8% din doza zilnică recomandată de magneziu. Datorită valorii sale nutritive, este considerată o sursă de hrană în țările în dezvoltare, în care dietele sunt sărace în vitamine, minerale și proteine. Moringa este apreciată și pentru capacitatea sa de a echilibra nivelul de zahăr din sânge și poate fi benefică pentru sănătatea aparatului cardiovascular. Conține și compuși antioxidanți, quercetin și acid clorogenic, ce ar putea ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale și la echilibrarea nivelului de zahăr din organism după mese. Studii realizate cu implicarea oamenilor și a animalelor evidențiază faptul că Moringa poate contribui la diminuarea colesterolului „rău”. Cercetări anterioare au arătat și că Moringa ar putea proteja ficatul. Există numeroase moduri prin care poți include aceste superalimente ayurvedice în dietă, adăugându-le într-un smoothie, sub formă de suplimente alimentare sau pur și simplu în rețetele tale.

superalimente ayurvedice Moringa

Sursă: organicindiausa.com/blog/

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness