5 trucuri Ayurvedice simple pentru alergiile de primăvară

Primăvara ne poate determina să ne confruntăm cu alergii pe măsură ce natura înflorește. În timp ce medicamentele sunt desemnate pentru a ușura simptomele generate de alergii și pentru a suprima răspunsul corpului la alergeni, Ayurveda oferă o abordare complet diferită, bazată pe practici holistice străvechi. Practic, în Ayurveda alergiile de primăvară sunt privite mai degrabă ca fiind dezechilibre și, în loc să fie vorba doar despre gestionarea simptomelor, se mizează pe trucuri menite să le țină la distanță.

Expertul în Ayurveda Mike Dhaliwal precizează faptul că dosha Kapha, acumulată pe parcursul lunilor de iarnă și solidificată din cauza temperaturilor foarte scăzute, începe să devină lichidă primăvara. Odată ce se întâmplă așa, Agni (focul digestiv și rezistența) va începe să scadă, ajungându-se la diferite probleme de sănătate, precum tuse, răceli, congestie și alergii sezoniere.

Ayurveda și alergiile de primăvară

Medicul specializat în Ayurveda, Sheila Patel, spune că există numeroși factori care determină dacă și în ce măsură o persoană se va confrunta cu alergii și cât de severe pot fi acestea. În afară de Agni, trebuie să se ia în calcul și cantitatea dintr-un anumit alergen provenit din plante ce duce la apariția simptomelor unei alergii. În plus, contează și prezența vykruti (echilibru/dezechilibru) în cadrul uneia dintre doshe (Pitta, Kapha sau Vata). Din fericire, precizează Patel, există câteva tehnici menite să întărească Agni și diferite modalități de a se micșora expunerea la alergeni. Iată câteva practici utile pentru a te ajuta să faci față mai ușor primăverii în privința alergiilor.

1. Încearcă să îți păstrezi liniștea

Întrucât Ayurveda își are originea în relația minte-trup-spirit în ceea ce privește sănătatea, echilibrul și vindecarea, meditația este o parte esențială a mai multor terapii. Când este vorba despre Agni, practicarea regulată a meditației calmează mintea și corpul, ceea ce va mai scădea din predispoziția spre producerea unui răspuns mai dur la expunerea la praf și la polen. În plus, meditația creează armonia dintre noi și mediu, ceea ce ne va ajuta să trăim în liniște, în loc să fim implicați în relații de opoziție. Alte practici menite să întărească Agni includ yoga, mâncatul sănătos și respirația conștientă.

2. Folosește un Neti Pot

O altă abordare Ayurvedică a alergiilor de primăvară presupune curățarea pasajelor nazale. Specialistul în Ayurveda și instructorul de yoga Sarajean Rudman propune să se utilizeze un Neti Pot de două ori pe zi (dacă se poate, în fiecare zi) cu ajutorul unei soluții blânde, obținută din sare de mare și apă distilată, aceasta ajutând la eliberarea Kapha în zona sinusurilor. De asemenea, acest procedeu ajută la îndepărtarea alergenilor care ar putea adera la mucoase.

Neti pot for spring allergies on a wooden table with candle, hand towel, water, and Himalayan pink salt.

3. Vei urma un ritual care ține de trezirea de dimineață

Poți să-ți începi ziua prin a bea un pahar cu apă la temperatura camerei sau cu apă călduță (poți să adaugi și lămâie). După aceea, timp de aproximativ 20 de minute, o sesiune de yoga blândă sau de stretching îți va stimula mușchii, tendoanele, ligamentele, organele interne, respirația și circulația limfatică.

Să îți faci o asemenea rutină va face minuni pentru sănătatea și pentru imunitatea ta pe tot parcursul unui an. Studiile au arătat că yoga reprezintă o modalitate excelentă de a reduce inflamația, care creează un disconfort major în cadrul alergiilor.

A woman doing downward dog pose in room with plant for spring allergies.

4. Mănâncă sănătos

În timpul sezonului marcat de alergii ar trebui să încerci să eviți alimentele și băuturile care încarcă. Printre acestea se numără alimentele și băuturile reci, alimentele și băuturile grele, lactatele, alimentele cu gluten, pâinea rafinată, zahărul rafinat, carnea, produsele procesate și ingredientele artificiale- toate acestea au efect negativ asupra digestiei și vor încetini Agni. În schimb, ar trebui să te orientezi către alimente precum legume cu frunze verzi, usturoi, lămâi, legume și fructe de pădure.

5. Apelează la condimente

Ayurveda susține faptul că natura- atât oamenii, cât și anotimpurile și plantele- au diferite constituții. De obicei, manifestările ce însoțesc alergiile (congestia, nasul care curge, ochii care curg și strănutul) sunt legate de dosha Kapha, ce reprezină elementele pământ și apă. Alături de soluțiile menționate anterior, te va ajuta să consumi condimente precum ghimbirul, piperul cayenne, piperul obișnuit, cuminul, cardamomul, salvia, turmericul și scorțișoara.

Alergiile de primăvară nu trebuie să îți schimbe starea de bine! Ai nevoie de sfaturi pentru primăvară care să fie adecvate doshei tale? Atunci, poți consulta și acest material: Primăvara este anotimpul Kapha

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness