Ashwagandha, pentru susținerea și recuperarea sistemului imunitar

Ce se întâmplă de fapt pentru a putea trece peste o boală, lăsând la o parte că acest lucru trebuie să se petreacă repede? Organismul dispune de numeroase modalități înnăscute pentru a lupta cu infecțiile, pentru a depăși procesele inflamatorii și pentru a restaura echilibrul- de sute de ani, medicii specializați în Ayurveda au utilizat anumite plante pentru a-l ajuta în aceste demersuri. Una dintre cele mai respectate și cele mai testate plante care au trecut proba timpului este Ashwagandha.

Ashwagandha este o plantă adaptogenă, ceea ce înseamnă că este folosită pentru a promova un răspuns sănătos la factorii de stres de mediu, emoționali și fizici. În ultimele decenii, medicina occidentală a constatat ceea ce medicii ayurvedici știau de sute de ani: stresul influențează enorm sănătatea. Cei ce practică Ayurveda înțeleg faptul că înseamnă mai mult decât a se adresa manifestărilor fizice pentru a ajunge la rădăcina unei boli. Este foarte important să se ia în calcul și factorii emoționali și mentali ce determină probleme fizice, ce le agravează sau care influențează însănătoșirea completă.

Potrivit tradiției filozofice indiene, corpul fizic este manifestarea trupurilor emoționale și mentale- așa că medicii Ayurvedici țin să le trateze pe toate cele trei.

În publicația The International Journal of Yoga s-a arătat că starea de bine se leagă de emoțiile pozitive și de procesul cognitiv. Emoțiile negative afectează capacitatea de a face față stresului și sănătatea întregului corp. Studiile au evidențiat faptul că yoga, pentru a numi doar una dintre practicile legate de minte și corp, reduce anxietatea și depresia, conducând astfel la o stare de bine. Alte practici includ meditația, plimbările liniștite, exercițiile fizice, tehnicile de respirație, Qigong, râsul, imaginația ghidată și altele.

Modalități la îndemână pentru a ușura stresul

Echipa de cercetători de la Lakshmi Narasimhan, Divizia de Științe ale Vieții și Yoga,  Swami Vivekananda Yoga Aunsandhana Samsthana, Bangalore (India) a ajuns la concluzia că stresul nu este un eveniment singular, ci mai degrabă „o tranziție între individ și mediul care îi solicită să pună la dispoziție toate resursele apte ale complexului trup-minte”. Această relație implică evaluare cognitivă și procese de gestionare.

Când resursele unei persoane pentru a face față stresului sunt taxate, se va ajunge la emoții negative ce determină alte comportamente deranjante cum ar fi mânia, teama, neliniștea și iritabilitatea. Ashwagandha, dar și alte plante adaptogene, pot ajuta întrucât ele întâlnesc acele provocări generate de stres, care ar duce la o cascadă a reacțiilor în minte și corp. 

Este important de notat că înțelepciunea Vedică sugerează utilizarea Ashwagandhei pentru recuperare- nu în timpul fazelor acute ale bolii.

Cercetătorii australieni spun că efectul de diminuare a stresului adus de către Ashwagandha funcționează mai bine datorită efectului reglator al acesteia asupra axei hipotalamus-glanda pituitară- glandele suprarenale- glandele implicate în reacția organismului la stres. Acest lucru este important pentru că o recuperare completă de după o boală necesită să se gestioneze stresul care ar putea să stea în calea abilității corpului de a readuce echilibrul.

Somnul și calmul ajută la recuperare

Nu este niciun secret că odihna ajută în refacere. Un somn bun este leacul pentru mai multe probleme de sănătate- de la dureri de cap la tulburări digestive. Omul de știință de la Cornell University, medicul James Maas, unul dintre cei mai faimoși cercetători ai somnului din lume, a afirmat că cel puțin 70% dintre americani nu au parte de suficient somn și de aceea sunt expuși riscului de a se confrunta cu probleme serioase de sănătate. Din fericire, Ashwagandha este un ajutor pentru somn.

Cercetătorii japonezi au sesizat că rădăcina sau întreaga plantă Ashwagandha au o tradiție îndelungată în privința inducerii somnului. Acest lucru este important întrucât un somn ce nu este de calitate este una dintre cauzele unor afecțiuni serioase și a diferitelor simptome fizice și mentale. Medicina Ayurvedică clasifică Ashwagandha drept o plantă Rasayana– ce promovează homeostaza, ce încetinește procesul de îmbătrânire și întărește sistemul imunitar. Rezultatul se traduce printr-o refacere mai rapidă după o boală.

Numele științific pentru Ashwagandha este Withania somnifera, termenul „somnifera” însemnând „cea care induce somnul”. Medicii Ayurvedici au recomandat de secole această plantă pentru un somn profund. În calitate de adaptogen, Ashwagandha corectează dezechilibrul dintre sistemul imunitar și cel endocrin pentru a normaliza funcțiile organismul în condiții de stres. Un somn bun noaptea ajută în acest proces.

Organismul dorește să se refacă

Corpurile noastre sunt dotate cu sisteme complexe și dinamice menite să ne ajute să ne refacem după o boală și ne protejează de diferite fenomene ce ne amenință sănătatea. Plantele din Ayurveda sunt utilizate pentru a readuce echilibrul în organism.

Mandip Goyal, editor la International Quarterly Journal of Research in Ayurveda, Gujarat, India, a explicat faptul că a venit momentul ca vindecătorii lumii să arunce o privire mai atentă asupra prevenției și conservării din Ayurveda în calitate de tratament și de proces de recuperare. În timp ce fiecare sistem din medicina occidentală se concentrează asupra tratării bolilor, a afirmat Goyal, în cadrul Ayurveda a trata o afecțiune este ceva în planul secundar. Cel mai important lucru este să se mențină și să se păstreze sănătatea. Acest rol îi revine unui sistem imunitar sănătos.

Folosirea istorică a Ashwagandhei în Ayurveda a încercat să conducă la îmbunătățirea sistemului imunitar pentru a-i permite corpului să-și găsească echilibrul. Dacă acesta este corect la nivelul minții, trupului, spiritului și emoțiilor este natural să se ajungă la sănătate. 

Citeste si:

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness