Plante pentru sănătatea bărbaților

Socrate spunea: „Este rușinos pentru un bărbat să îmbătrânească fără să fi văzut frumusețea trupului său și forța de care acesta este capabil”. De-a lungul secolelor, ideea referitoare la ceea ce îi poate oferi sănătate unui bărbat nu s-a schimbat prea mult. Cu toate acestea, totul pare să se schimbe pe măsură ce timpul trece, iar un bărbat își va da seama cum sănătatea sa poate să-i influențeze obiceiurile care țin de stilul de viață, relațiile și virilitatea. Din fericire, Ayurveda oferă plante valoroase și eficiente, care vin în întâmpinarea nevoilor externe și interne ale organismului bărbaților. Printre cele mai importante se numără Ashwagandha, Shwet Musli, Gotu Kola și șofranul.

Scriitoarea din domeniul medical Elizabeth Santeramo sugerează că lipsa conștientizării și o educație insuficientă în ceea ce privește sănătatea, alături de un stil de muncă și de viață nesănătoase, au provocat o deteriorare considerabilă a stării de bine a bărbaților, atât în general, cât și odată cu înaintarea în vârstă. Alături de acestea intervine și consumarea unor alimente sărace în nutrienți- cele mai multe dintre ele gătite excesiv și procesate- independent de clasa socială și de starea materială. Corpul uman are nevoie de „hrană adevărată”, incluzându-se aici legume și fructe, semințe, nuci și surse echilibrate de proteine. Acestea sunt bazele sănătății, funcționării imunității și pentru vindecare. La fel ca alte sisteme și celule, cele regăsite în sistemul hormonal masculin au nevoie de anumiți nutrienți pentru a funcționa optim. Sarcina specialiștilor în Ayurveda este să readucă organismul într-o stare de echilibru oferindu-i ceea ce are nevoie.

Plantele  pot face diferența

Shwet Musli (numit și Safed Musli) este o altă plantă demnă de luat în considerare pentru a veni în întâmpinarea problemelor hormonale masculine, fiind binevenită mai ales pentru a conferi rezistență. Rădăcinile acestei plante au un istoric îndelungat de folosire în cadrul formulelor Ayurvedice afrodiziace. Ea este cunoscută în calitatea sa de tonic pentru fertilitate ce hrănește mintea, dar și sistemul nervos și pe cel reproducător. De asemenea, se spune despre ea că rivalizează cu produse farmaceutice de top destinate întineririi aparatului reproducător, creșterii forței și a vigorii- nu doar din punct de vedere sexual, ci și în general. Planta, observa medicul ayurvedic Jagdev Singh, se recomandă bărbaților în caz de o stare generalizată de slăbiciune și de deteriorare a imunității. Bazându-se pe experiența sa în cercetare, Singh crede că este o plantă adaptogenă, eficientă pentru a îmbunătăți performanța masculină și pentru stimularea forței musculare.

Următoarea plantă de luat în calcul pentru problemele de sănătate ale bărbaților este Gotu Kola (numită și Brahmi), apreciată mai ales pentru rolul ei de a oferi claritate mentală. În filozofia indiană, locul de origine al minții este în inimă și de acolo se extinde către întreg corpul. Marele înțelept Ramana Maharsi a precizat că noțiunea de „Eu”, sentimentul de sine, își are originea în inimă, nu se află nici în interiorul, nici în exteriorul corpului. Aceasta reprezintă reunirea vitală a conștiinței corpului, de care creierul se folosește pentru a naviga în lumea formelor și a expresiilor. Datorită unui creier sănătos și a unui organism mai puternic va veni și claritatea mentală- gândirea limpede- care este mult mai puțin afectată de efectele nocive ale stresului fizic, emoțional și mental. Întrucât există numeroase cazuri de disfuncții sexuale ce au legătură cu mintea, relaxarea poate reprezenta adesea antidotul.

Expertul în plante Cameron Allen a explicat că, în momentul în care și-a început călătoria în universul plantelor medicinale, a fost fascinat de teoriile Ayurvedice și a pus în legătură Gotu Kola cu cele trei doshe. În Ayurveda, folosirea moderată a acestei plante poate să echilibreze fiecare dosha. În lucrarea „The Yoga of Herbs” s-a menționat că planta Gotu Kola este nervină, în sensul în care poate relaxa și întări nervii. Ea a fost folosită în mod tradițional pentru a stimula inteligența, pentru a crește longevitatea și pentru a îmbunătăți memoria. De asemenea, fortifică sistemul imunitar și îmbunătățește funcționarea glandelor adrenale, ce joacă un rol-cheie în modul în care reacționăm și în care gestionăm stresul- o cauză majoră pentru problemele ce țin de sănătatea masculină, cum ar fi diminuarea libidoului sau disfuncțiile erectile.

Ultima plantă analizată este șofranul, aceasta fiind legată și ea de un libidou sănătos. Deși este considerată foarte scumpă, această plantă galben-portocalie ce se folosește și în bucătărie a fost utilizată de milenii și pe post de plantă medicinală. În „the Natural Medicine Journal”, medicul naturopat Mark Smith a scris despre șofran că are un efect semnificativ asupra depresiei și a anxietății, stimulând producerea hormonului stării de bine, serotonina. În același timp, șofranul are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, numai bune pentru protejarea nervilor și pentru stimularea sistemului hormonal.

Totul are loc în corp și la nivelul minții

Conceptul Ayurvedic de „Brihana” se referă la o terapie bazată pe hrănirea întregului organism, ce rezultă într-o mai bună rezistență, în creșterea forței și într-o performanță fizică mărită. Specialiștii în Ayurveda pun în practică această filozofie pentru a readuce echilibrul, pentru a crește vitalitatea și virilitatea, pentru a se adresa dezechilibrelor nivelului de zahăr din sânge, pentru energie și pentru îmbunătățirea performanțelor sexuale. Printre plantele de top din medicina Ayurvedică se regăsesc Ashwagandha, Shwet Musli, Gotu Kola și șofranul dar, alături de ele, vor fi de ajutor meditația zilnică, exercițiile fizice, o dietă plină de alimente bogate în nutrienți și relațiile pline de iubire.

 

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness