Plantele pot să schimbe dispoziția?

Cântecele, poezia și poveștile influențează dispoziția. De asemenea, există mai multe tipuri de dispoziție intercalate între bună dispoziție și o dispoziție nu tocmai bună. În plus, există stări care te pot determină să te îndrăgostești, să fii mai ambițios/ambițioasă, mai curios/curioasă, mai dispus/ă să reflectezi, mai expresiv/ă, dar și mai trist/ă, mai jucăuș/, mai serios/serioasă, mai sociabil/ă. Spre exemplu, un duș cald îți poate trezi cheful de a cânta sau faptul că te îmbăiezi într-un lac liniștit îți poate asigura dispoziția de care ai nevoie pentru a te apuca să scrii următorul roman.

Dispoziția este o stare temporară. Oricare dintre noi își poate schimba dispoziția- unii dintre noi suntem mai morocănoși, în timp ce alții suntem mai echilibrați. Chiar dacă sperăm ca medicii, piloții, președinții sau bucătarii să fie cât mai echilibrați, adevărul este că, de fapt, toți suntem predispuși fluctuațiilor de dispoziție. Deși cei mai mulți dintre noi ne dorim să avem parte de bună dispoziție, contextele în care ne aflăm, oamenii care ne înconjoară, mediul sau diferite tulburări de natură psihologică interferează cu dorința noastră. Care este de fapt rolul creierului în ceea ce privește dispoziția?

Alegerile alimentare influențează dispoziția

Psihologul Maria A. Polak, din cadrul „Universității din Otago” (Noua Zeelandă), spune că un consum zilnic de fructe și legume poate să influențeze pozitiv dispoziția. De altfel, micronutrienți precum fier, vitamina D, folat, seleniu, magneziu etc sunt asociați cu o reducere a riscului de apariție a depresiei. Când consumi mai multe fructe și legume, nu numai că îți îmbunătățești dispoziția, dar te simți și mai satisfăcut/ă de viața pe care o ai și dobândești mai multă energie. Niciunul dintre aceste beneficii nu reprezintă o noutate în sistemul tradițional Ayurveda, care este utilizat de mii de ani.

Cu cât te bucuri de o capacitate mai bună de a gestiona și de a face față factorilor de stres, cu atât vei avea o predispoziție mai scăzută spre fluctuații importante ale dispoziției.

Ayurveda este faimoasă pentru plantele care îmbunătățesc dispoziția, ceea ce este o veste minunată în zilele noastre, când tot mai multe persoane sunt stresate, deprimate, anxioase sau sunt într-o stare de inerție. Înainte să discutăm despre plantele care ajută la echilibrarea dispoziției, este cazul să aflăm mai multe detalii despre doșe.

Despre doșe

Vata, Pitta și Kapha sunt cele trei doșe principale, care guvernează corpul, mintea și comportamentul. Aceste doșe se regăsesc în tot ceea ce ține de viață- de la constituțiile corporale până la vreme. Când oricare dintre doșe se află în dezechilibru, se poate vorbi despre o problemă; ceea ce experții în Ayurveda numesc dezechilibre, medicina modernă vorbește despre ele ca simptome sau boli. Doșele influențează modul în care ne simțim, modul în care organismele noastre se raportează la elementele naturii, dar și cum va fi dispoziția noastră sau de ce suntem mai atrași de anumite alimente.

Frederick Travis și Robert Keith Wallace (din cadrul „Centrului pentru Creier, Conștiință și Cunoaștere”, Universitatea de Management Maharishi, Iowa), au adus în prim-plan detalii care țin de compoziția sângelui, de gene, de stări fiziologice și de boli cronice asociate fiecărei doșe. De pildă, Travis și Wallace consideră că:

  • persoanele caracterizate de doșa Vata sunt mai rapide, învață și uită mai repede, sunt foarte creative și excelează în rezolvarea problemelor.
  • persoanele influențate de doșa Pitta reacționează puternic la schimbări care modifică scopuri și acțiuni, nu se dau ușor bătute și sunt interesate să atingă diverse obiective.
  • persoanele influențate de doșa Kapha sunt mai lente și mai stabile, ceea ce favorizează gândirea metodică.

Cercetătorii spun că modul în care doșele influențează funcționarea creierului ne poate ajuta să înțelegem mai bine diferențele de comportament de la persoană la persoană. Unul dintre cei mai importanți factori responsabili de fluctuații nedorite de dispoziție este stresul.

Josh Greene, din cadrul „Colegiului de Ayurveda” din California, spunea că o abilitate crescută de a lupta cu factorii de stres împiedică fluctuațiile majore ale dispoziției. Această abilitate are legătură și cu Ojas, una dintre cele trei forțe subtile din corp care influențează modul în care simțim satisfacța în viață. Când Ojas sunt puternice, există un risc mai scăzut de a fi afectați negativ de un dezechilibru al doșelor.

Patru plante benefice pentru dispoziție

Dispozițiile noastre au legătură cu emoțiile, care sunt legate de minte, aceasta din urmă având legătură cu creierul. Din acest motiv, plantele Ayurvedice menite să susțină sănătatea creierului contribuie și la instaurarea unei stări de bine, de împlinire, ne ajută să fim mai răbdători, să ne concentrăm mai bine și să avem parte de mai multă claritate mentală.

Nu mai este niciun secret faptul că stresul afectează dispoziția și, din păcate, în zilele noastre, stresul este foarte prezent, așa că puține persoane nu sunt afectate de anxietate, de stări depresive, de tristețe, de disperare, de griji, de fluctuații sezoniere de dispoziție și/sau de diverse frustrări. Cu toate acestea, există și câteva remedii Ayurvedice eficiente, testate de-a lungul timpului, care sunt binevenite pentru toate doșele:

  • Bacopa: expertul în Ayurveda Dhanvantri Tyagi plasează Bacopa în fruntea listei. Această plantă este vestită pentru că diminuează stresul întrucât are un impact pozitiv asupra nivelului de cortizol, hormonul stresului. În același timp, Bacopa îmbunătățește capacitatea de concentrare și revitalizează celulele creierului. Specialistul în Ayurveda Kathryn Templeton menționează faptul că Bacopa sprijină sistemul nervos pentru a face față stresului emoțional, pentru a îmbunătăți capacitatea de concentrare și pentru a susține abilitatea de a învăța și de a memora;
  • Ashwaghanda: Dr. Tyagi recomandă și Ashwagandha, un adaptogen foarte valoros, care contribuie la creșterea energiei și crește rezistența mentală. Totodată, Ashwagandha promovează un somn odihnitor și echilibrează energiile doșelor în corp;
  • Menta: este o plantă Ayurvedică pe care nu ai cum să o ratezi odată ce se află la îndemâna ta- „Pudina”, cunoscută și sub numele de mentă. Aceasta este utilizată din cele mai vechi timpuri pentru calmare, pentru combatarea stărilor de anxietate, de agitație și pentru înlăturarea disconfortului digestiv. Mai mult decât atât, când savurezi un ceai de mentă poți beneficia de un somn mai bun, astfel încât să te bucuri de o nouă zi mai senină.
  • Gotu Kola: Altă plantă excelentă pentru îmbunătățirea dispoziției este Gotu Kola, o plantă despre care oamenii de știință spun că este utilă pentru combaterea depresiei. Mai mult, Gotu Kola te ajută să ai un somn mai odihnitor și calmează stările de anxietate;

Alte modalități de a-ți asigura o dispoziție bună

Dispoziția ta este garantată și de echilibru. De altfel, echilibrul este fundamental în Ayurveda. Viața în ansamblul ei, fluxul acesteia- când mintea, corpul, emoțiile, mediul sau spiritul sunt în dezechilibru- influențează modul în care te raportezi la lume. Pentru a te bucura de o dispoziție mai bună nu trebuie să te limitezi la diverse plante Ayurvedice. Poți să recurgi și la alte soluții, cum ar fi muzica, dansul, meditația, yoga, râsul, exercițiile fizice, hobby-urile, masajul, uleiurile esențiale sau petrecerea timpului alături de persoane care te binedispun.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness