Recunoștință, stare de bine și sănătate

Recunoștința reprezintă o exprimare a aprecierii pentru ceva ce avem. Oamenii de știință s-au gândit la ea și au încercat să arate ce părți din creier sunt asociate cu sentimentele. Să ai recunoștință este să fii plin de mulțumire – să mulțumești cuiva pentru ceva sau să mulțumești pentru ceva ce este în afara ta este minunat, dar ce reprezintă de fapt acea esență a sinelui care este folosită pentru a simți compasiune sau recunoștință- și cum au de-a face acestea cu sănătatea și cu starea de bine? Specialistul în neuroștiință Glenn Fox a început să cerceteze gratitudinea ca doctorand la „University of Southern California”. „Beneficiile asociate cu gratitudinea includ un somn mai bun, mai multă activitate fizică, reducerea durerilor, niveluri mai scăzute ale inflamației, reglarea tensiunii arteriale și alte lucruri pe care le asociem unei sănătăți mai bune”, a afirmat acesta.

Recunoștința devine mai semnificativă când realizezi că ai tot ce îți trebuie pentru a pune pe masă o hrană bună sau pentru a te bucura de sănătate, de energie și de vitalitate. Sunt atât de mulți factori ce țin de o stare bună de sănătate și de bucurie- vremea, agricultorii și familiile lor, solul de calitate, aerul și apa pure, semințele bune, sistemele de transport, priceperea, Mama-Natură și în primul rând mișcarea unică și nemărginită a vieții și a conștiinței. Toate acestea hrănesc mintea și trupul. Cu toate acestea, când lucrurile nu merg bine, mai este posibil să-ți exprimi recunoștința?

Fericirea depinde de direcția vântului, de abundența hranei și de o sănătate bună?

Misticul iluminat HWL Poonja (Papaji) a explicat că natura noastră fundamentală este liniștea, pacea și iubirea. Fericirea, credea el este „eterna identitate…Aceea care nu se schimbă îți oferă adevărata fericire…”Astfel, fericirea este în miezul ființei noastre, iar recunoștința este recunoașterea naturii noastre adevărate, dincolo de lucrurile temporale.

Alimentele din natură, plantele, îi permit trupului să existe și să supraviețuiască, ceea ce ne permite să știm că existăm, exprimându-ne gândul fundamental: „Eu sunt”. La un nivel mai profund, recunoștința recunoaște relația sacră din mișcarea mai mare a existenței. De altfel, gratitudinea se poate extinde dincolo de sănătate și de starea de bine a trupului și poate include întregul proces al vieții, care permite să se descopere minunile ce țin de a fi în viață, dincolo de plăcerea obișnuită. Hrana asigură această oportunitate.

Specialistul în mitologie și autorul Joseph Campbell spunea: „Privilegiul unei vieți este să fii ceea ce ești.” El a mai afirmat că „Suntem atât de implicați să facem lucruri pentru a obține valori externe, încât uităm ce înseamnă de fapt valoarea interioară, miracolul ce este asociat cu a fi în viață, de fapt despre asta este vorba.”

Natura ne hrănește, recunoștința ne izbăvește

Chāndogya Upaniṣhad  ne învață că, în situația în care hrana cuiva este pură, atunci acea ființă devine pură. Nu putem să separăm natura de noi, de minte, de trup și de spirit întrucât toate fac parte din aceeași mișcare a vieții. Recunoștința pentru sănătate și pentru faptul că putem trăi, că îi putem ajuta pe ceilalți, că putem îmbunătăți lumea, că putem avea grijă de planeta noastră și că ne putem exprima dragostea vine din noi și este adevărata exprimare a ceea ce suntem noi. Să mulțumim și să ne apreciem propria stare de bine este o modalitate de a opri procesul dur care presupune să recunoaștem dragostea care face viața posibilă. Rugăciunea de recunoștință de dinainte de masă a maestrului Vedanta Swami Paramananda este, „Fie ca Domnul să accepte asta, ceea ce oferim și să ne binecuvânteze hrana ce aduce forță trupului, vigoare minții și devotamentul lipsit de egoism din inimile noastre pentru  El.”

Dincolo de cer, de apă, de pământ, de rădăcini, de spirit și de trupurile noastre este dragostea, iar aceasta este o sursă de recunoștință profundă pentru plante și pentru viața ce ne susține și ne permite să vedem ceea ce suntem. Aceasta este adevăratul holism și adevărata armonie. Potrivit Prasna Upanishad, „Mâncarea reprezintă de fapt Stăpânul Creației (Prajapathi)”. Gratitudinea este pur și simplu recunoștință.

 

Sursă: organicindiausa.com

 

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness