Stresul și tensiunea arterială: care este legătura dintre ele?

Stresul poate provoca pe termen scurt creșteri ale nivelului tensiunii arteriale. Luarea unor măsuri de reducere a stresului contribuie la îmbunătățirea sănătății inimii tale. Stresul și tensiunea arterială sunt interconectate pentru că situațiile stresante pot duce la creșteri temporare ale valorilor acesteia. Dar oare stresul poate genera această problemă și pe termen lung? Ar putea creșterile temporare ale valorilor tensiunii arteriale să se cumuleze și să ducă la un nivel ridicat al acesteia și pe termen lung? Cercetătorii nu pot confirma încă acest lucru.

Cu toate acestea, să te implici în activități fizice de 3-5 ori pe săptămână te poate ajuta în diminuarea stresului. Iar dacă ai un nivel ridicat al tensiunii arteriale, să te implici în asemenea activități te va ajuta în managementul stresului, îți va îmbunătăți starea de sănătate în ansamblu și poate face o mare diferență în scăderea nivelului tensiunii arteriale pe termen lung.

Tu cum reacționezi?

Corpul produce diferiți hormoni când este supus stresului. Aceștia cresc temporar nivelul tensiunii arteriale, inima va bate mai repede, iar vasele de sânge se vor îngusta.

Nu este dovedit faptul că stresul în sine duce la creșterea nivelului tensiunii arteriale pe termen lung. Dar să reacționezi la stres în moduri care nu sunt sănătoase poate să crească riscul de creștere a nivelului tensiunii arteriale, dar și pentru apariția infarctului sau a accidentului vascular. Anumite obiceiuri sunt legate și ele de creșterea nivelului tensiunii arteriale:

 • Fumatul
 • Consumul excesiv de alcool
 • O alimentație nesănătoasă

De asemenea, afecțiunile cardiace pot fi puse în legătură cu anumite probleme generate de stres, precum:

 • Anxietatea
 • Depresia
 • Izolarea de prieteni și de familie

Nu se poate vorbi însă de dovezi potrivit cărora acestea stresul și tensiunea arterială sunt interconectate. În schimb, hormonii produși de organism când ești stresat/ă pot fi dăunători pentru arterele tale, favorizând apariția bolilor cardiace. În același timp, anumite manifestări, cum sunt cele care țin de o depresie de pildă, te pot determina să omiți să mai iei medicamentele utilizate pentru controlul tensiunii arteriale sau a altor afecțiuni cardiace.

Creșterea nivelul tensiunii arteriale ca urmare a stresului poate fi dramatică. Dar odată ce stresul dispare, tensiunea arterială revine la normal. Dacă sunt frecvente, creșterile nivelului său pot fi nocive pentru vasele de sânge, pentru inimă și pentru rinichi, la fel cum este nocivă și hipertensiunea arterială pe termen lung.

Stresul și tensiunea arterială: strategii de prevenție și management

Reducerea stresului poate că nu va contribui direct, pe termen lung, la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Dar folosirea unor strategii în acest scop îți poate îmbunătăți sănătatea în alte moduri. Să stăpânești tehnici de management al stresului poate favoriza schimbări pozitive pentru sănătatea ta- inclusiv pe acelea ce vor contribui la reglarea nivelului tensiunii arteriale.

Există mai multe tehnici de management al stresului. Iată câteva exemple în acest sens:

 • Simplificarea programului- Dacă simți că ești pe fugă, încearcă să îți faci timp pentru a-ți revizui calendarul activităților și al sarcinilor. Fii atent/ă la activitățile care îți iau mult timp, dar care nu sunt importante pentru tine. Planifică-ți mai puțin timp pentru ele sau elimină-le de tot din rutina ta
 • Tehnici de respirație pentru relaxare- Să respiri încet și profund de câteva ori te va ajuta să te relaxezi
 • Exercițiile fizice- Activitatea fizică va crește rezistența la stres în mod natural. Asigură-te că medicul îți va da acordul pentru un nou program de exerciții fizice, în special dacă suferi de hipertensiune arterială
 • Apelează la yoga și la meditație- Yoga și meditația îți întăresc organismul și te ajută în relaxare. De asemenea, aceste tehnici pot contribui la scăderea tensiunii arteriale sistolice  cu 5 mmHg sau chiar cu mai mult
 • Încearcă să te odihnești suficient- Prea puțin somn te poate face să vezi problemele mai grave decât sunt de fapt
 • Schimbă-ți perspectiva- Când te confrunți cu diverse probleme, încearcă să reziști tentației de a te plânge. Analizează-ți sentimentele față de situația respectivă și străduiește-te să găsești soluții.
 • Mizează pe suplimente alimentare bazate pe plante adaptogene

Stresul și tensiunea arterială: plante adaptogene

Din acest ultim punct de vedere, poți să recurgi la trei plante adaptogene utilizate din cele mai vechi timpuri în medicina Ayurvedică: Ashwagandha, Brahmi~Gotu-Kola și Tulsi. Toate te pot ajuta să reziști mai bine stresului, atenuând efectele acestuia asupra organismului și având rol de a crește vitalitatea și rezistența.

Ashwagandha este una dintre cele mai cunoscute plante adaptogene, ajutând organismul să facă față situațiilor stresante, susținând buna funcționare a sistemului nervos, putând combate stările de anxietate, stările depresive, întărind totodată sistemul imunitar.

Suplimentul alimentar ORGANIC INDIA Ashwagandha Antistres Natural este un produs 100% Certificat Organic, care nu conține organisme modificate genetic, în niciun stagiu al producției sale nefiind folosite erbidice, pesticide sintetice, îngrășăminte sau alte tratamente chimice. Utilizând Ashawagandha vei avea parte de beneficii precum:

 • Susținerea organismului în lupta cu stresul, protejarea de efectele acestuia și ale suprasolicitării
 • Îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar și a răspunsului imun
 • Ajutor în caz de anxietate sau depresie
 • Susținerea sănătății glandei tiroide (susține echilibrul hormonal și în caz de hipotiroidism), dar și a glandelor suprarenale și a sistemului endocrin
 • Îmbunătățirea funcționării sistemului nervos
 • Susținerea sănătății aparatului reproducător masculin și feminin
 • Efect energizant, revigorant

Pentru cele mai bune rezultate, se recomandă 1-2 capsule de ORGANIC INDIA Ashwagandha Antistres Natural (care conțin rădăcină de Aswagandha Organică), de 2 ori pe zi, în cadrul unei cure de cel puțin 3 luni. Suplimentul este sigur pentru utilizare îndelungată, fiind adecvat și pentru persoanele vegetariene sau vegane.

Altă plantă ce este considerată unul dintre cei mai puternici adaptogeni este Brahmi~Gotu-Kola, în contextul în care susține buna funcționare a creierului, a sistemului nervos, fiind utilă în caz de expunere la oboseală prelungită, îmbunătățind și calitatea somnului. Alte merite ale acestei plante Ayurvedice sunt legate de stimularea memoriei, de favorizarea clarității mentale, având acțiuni benefice și în cazul bolilor neurodegenerative sau în tulburările cu deficit de atenție.

ORGANIC INDIA Brahmi~Gotu Kola, Pentru Creier & Sistemul Nervos și Deficit de Atenție reprezintă un produs 100% Certificat Organic, care nu conține organisme modificate genetic, în niciun stagiu al producției sale nefiind folosite erbidice, pesticide sintetice, îngrășăminte sau alte tratamente chimice.

Datorită acestui supliment alimentar bazat pe frunze de Brahmi~Gotu-Kola Organic (Centella asiatica) poți să te bucuri de efecte pozitive deloc neglijabile, cum ar fi:

 • Îmbunătățirea oxigenării creierului
 • Stimularea memoriei și a clarității mentale
 • Susținerea funcționării creierului și a sistemului nervos
 • Îmbunătățirea stării psihice și a vitalității
 • Rol benefic în caz de pierderi de memorie, deficit de atenție, Boala Alzheimer sau alte maladii neurodegenerative

În scopul obținerii celor mai bune rezultate, este indicat ca suplimentul să se administreze astfel: câte 1-2 capsule zilnic, în timp meselor. Produsul nu conține gluten și este sigur pentru utilizare îndelungată (inclusiv pentru vegetarieni și vegani).

Când vine vorba de plantele adaptogene, Tulsi (Busuiocul Sfânt) nu poate fi omis, în India fiind văzut ca „Regina Plantelor Medicinale” și de aceea este venerat ca plantă sacră, cu virtuți tămăduitoare. De altfel, planta este cultivată în mod tradițional în orice gospodărie indiană, beneficiile sale pentru sănătate fiind pomenite în manuscrise a căror vechime depășește 5000 de ani. Un studiu publicat în „Journal of Ayurveda and Integrative Medicine” a clasificat Tulsi drept plantă adaptogenă, ce poate proteja organismul de efectele nocive ale stresului, crescând energia, rezistența, vitalitatea și susținând funcționarea sistemului imunitar. De asemenea, printre proprietățile sale remarcabile se numără și acestea: încetinește procesele de îmbătrânire (fiind sursă de antioxidanți), îmbunătătește metabolismul, susține procesele naturale de detoxifiere a organismului, are proprietăți antiinflamatorii, are grijă de aparatul digestiv și de cel respirator.

Asemenea celorlalte suplimente alimentare cu plante adaptogene menționate anterior și ORGANIC INDIA Tulsi~Busuioc Sfânt, Minte Calmă & Îngrijire Sistem Respirator este un produs 100% Certificat Organic, fără organisme modificate genetic.

Urmând recomandarea de a lua 1-2 capsule de ORGANIC INDIA Tulsi~Busuioc Sfânt, Minte Calmă & Îngrijire Sistem Respirator  (care conțin Frunze de Tulsi Krishna Organic, Frunze de Tulsi Rama Organic și Frunze de Tulsi Vana Organic, fiind sigure pentru folosirea îndelungată, inclusiv pentru vegetarieni și vegani), te vei bucura de beneficii extraordinare precum:

 • Conferirea unei stări generale de bine (produsul contribuie și la îmbunătățirea stării psihice)
 • Protecția organismului în fața stresului
 • Îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar
 • Diminuarea proceselor de îmbătrânire prematură
 • Proprietăți antiinflamatorii naturale
 • Stimularea metabolismului și a detoxifierii naturale a corpului
 • Grija pentru sănătatea aparatului respirator (suplimentul este util și pentru ameliorarea senzației de „lipsă de aer”, de respirație grea)

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness