Ginseng indian: 5 beneficii uimitoare pentru sănătatea ta

Ginseng indian sau ashwagandha, Withania somnifera sau „cireșul de iarnă”, reprezintă o plantă ayurvedică foarte apreciată, care a devenit tot mai populară și în Occident. Ea este considerată „Rasayana” (tonic), ceea ce înseamnă că susține sistemul nervos, pe cel imunitar și pe cel reproducător. Știința modernă a început să ia în calcul numeroasele utilizări ale ginsengului indian, făcându-l tot mai apreciat pentru beneficiiile pe care le are asupra sănătății.

În cadrul articolului de mai jos poți afla mai multe detalii despre această plantă legendară, printre care istoria ei, dovezi științifice ale efectelor sale și cum poți găsi un produs de calitate care să o conțină.

Despre ginseng indian (ashwagandha)

Planta de ginseng indian este folosită de mii de ani în medicina ayurvedică și este menționată în cele mai vechi texte medicale, precum „Charaka” și „Sushruta Samhitas”, care datează din jurul anului 400 î.en. Ashwagandha este foarte prețuită în tradiția ayurvedică și este considerată cea mai valoroasă plantă dintre cele incluse printre „Rasayana”. Denumirea plantei se traduce, în limba sanscrită, prin „miros de cal”. Chiar dacă nu te încântă acest detaliu, de fapt denumirea plantei face referire atât la aroma ei dulceagă, cu note ca de pământ și de mosc, cât și la asemănarea ei cu forța, energia și noblețea calului.

Ginseng indian – utilizări:

 • Sănătatea glandelor suprarenale;
 • Sănătatea celulelor;
 • Funcția cognitivă;
 • Furnizarea energiei;
 • Concentrare;
 • Imunitate;
 • Sănătatea reproductivă: atât la femei, cât și la bărbați;
 • Sănătatea mentală și emoțională;
 • Probleme legate de menstruație;
 • Probleme respiratorii;
 • Tulburări de somn;
 • Revigorare;
 • Stres;
 • Longevitate etc.

A pile of ashwagandha roots for immune support and recovery.

Cum poate ginsengul indian să se adreseze unui număr atât de mare probleme? Știința modernă a început să dezvăluie cum funcționează această plantă străveche.

5 beneficii pentru sănătate ale ginsengului indian/ Ashwagandha

Așa cum s-a menționat anterior, planta de ginseng indian este considerată, în tradiția ayurvedică, „Rasayana”. De asemenea, este un adaptogen. Dintre adaptogeni fac parte anumite plante, precum ginsengul indian, tulsi și turmericul, care ajută corpul să se adapteze și să facă față stresului fizic, mental și emoțional. Chiar dacă fiecare plantă are caracteristicile ei, în general adaptogenii acționează susținând funcționarea normală a hormonilor stresului și asigurând echilibrul în cadrul axei hipotalamus-glanda pituitară- glandele suprarenale. În plus, știința modernă a demonstrat că acțiunea benefică a ginsengului indian este legată în mare măsură de compușii unici din el, numiți withanolide, care acționează precum antioxidanții. Compoziția unică, istoria îndelungată a utilizării sale, dar și proprietățile adaptogene și nervine, au adus ginsengul indian în centrul atenției științei moderne. Iată câteva exemple ale beneficiilor sale pentru sănătate, bazate pe concluziile unor studii.

Susține un răspuns sănătos la stres

Proprietățile sale adaptogene și nervine îl transformă într-un aliat de nădejde în perioadele marcate de stres. Efectele sale pozitive rezultă din acțiunea asupra sistemului nervos central și asupra axei hipotalamus-glanda pituitară- glandele suprarenale. Cercetările au ajuns la concluzia că ashwagandha susține un nivel optim al cortizolului (hormonul stresului, produs de glandele suprarenale) și rezistența în fața stresului. În același timp, planta contribuie la diminuarea anxietății și la instalarea unei stări de bine, de calm.

Are grijă de sănătatea glandei tiroide

Sănătatea tiroidei a intrat tot mai mult în atenția femeilor din zilele noastre, în special pe măsură ce înaintăm în vârstă și/sau după naștere. În cazul în care glanda tiroidă și energia ta au nevoie de un imbold, ashwagandha îți poate veni în ajutor. Specialiștii în Ayurveda au legat de secole ginsengul indian de susținerea sănătății glandei tiroide atât pentru femei, cât și pentru bărbați, idee care a inspirat parțial și studiul prezentat. Astfel, în cadrul studiului intitulat „Eficacitatea și siguranța extractului de rădăcină de Ashwagandha în cazul pacienților cu hipotiroidism”, oamenii de știință și-au dat seama că administrarea de 600 mg de ashwagandha, zilnic, la femeile cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 ani, conducea la o îmbunătățire semnificativă a nivelului hormonilor tiroidieni. [1] Este un simplu studiu, însă este semnificativ prin raportarea la utilizarea tradițională a plantei, prin evidența anecdoctică și prin creșterea interesului oamenilor de știință pentru a arăta cum ashwagandha are impact asupra sănătății hormonale și metabolice.

Susține funcția sexuală atât la femei, cât și la bărbați

Plantele „Rasayana” nu sunt utile doar pentru că ne dăruiesc energie; ele contribuie și la îmbunătățirea funcției sexuale și a libidoului. Ginsengul indian are o istorie milenară în privința utilizării sale ca afrodiziac, iar cercetările moderne au arătat cum acționează planta din acest punct de vedere. Spre exemplu, în cazul femeilor, susține lubrifierea organelor genitale, stimulează orgasmul și libidoul. Pentru bărbați, are efecte pozitive asupra hormonilor testosteron și dehidroepiandrosteron (DHEA).

Ca să afli mai multe informații referitoare la beneficiile plantei pentru femei și bărbați, citește și:

Îmbunătățește calitatea somnului

Somnul a devenit tot mai apreciat în lumea modernă. Există numeroase cauze responsabile și factori favorizanți pentru tulburările de somn, de la stres până la problemele hormonale. În aceste condiții, tot mai multe persoane se orientează către utilizarea plantei de ginseng indian pentru a-și asigura un somn sănătos. Spre exemplu, mai mult studii au demonstrat eficiența ginsengului indian în susținerea somnului, aceasta având beneficii atât asupra duratei somnului, cât și asupra calității acestuia, asupra numărului de ore de odihnă și asupra stării de după trezire. [2]

Susține sănătatea cognitivă

Sănătatea cognitivă este un subiect de mare interes atât pentru persoanele vârstnice și pentru cele de vârstă mijlocie, cât și pentru tineri și chiar pentru copii. Fie că este vorba despre timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor, fie că este vorba despre somnul insuficient, despre probleme de sănătate sau despre toate acestea la un loc, fiecare dintre noi are nevoie de susținere pentru buna funcționare a creierului. Preocupările în acest sens nu sunt noi, ci datează din cele mai vechi timpuri. Spre exemplu, în tradiția ayurvedică, ashwagandha era recomandată pentru probleme de memorie, de atenție, pentru dificultăți de învățare și multe altele. Cercetările moderne susțin astfel de utilizări tradiționale ale plantei, dovedind că withanolidele din ginsengul indian, prin acțiunea lor antioxidantă, susțin sănătatea creierului, având efecte benefice asupra memoriei, atenției și vitezei de procesare a informațiilor. [3]

ashwagandha/indian ginseng supplement capsules, powder and glass jay on black table with stone and dried plants.

Descoperă mai multe moduri în care ginsengul indian/ ashwagandha îți poate aduce sănătate și o stare de bine

Beneficiile enumerate anterior sunt doar o mică parte din ceea ce poate face ashwagandha pentru a-ți asigura o sănătate optimă și starea de bine. De tine depinde să-ți alegi calea pentru a-ți îmbunătăți sănătatea, iar ashwagandha îți poate fi mereu alături.

Pentru a afla mai multe informații despre beneficiile plantei, citește și:

Ești gata să utilizezi ginseng indian?

ORGANIC INDIA oferă diverse produse pe bază de ashwagandha, toate conținând plante organice, provenite din agricultura regenerativă. Iată câteva exemple:

Tulsi Ashwagandha tea with small light teal cast iron tea kettle on a green table.

Studii:

 1. Ashok, Kumar Sharma et al, Efficacy and Safety of Ashwagandha Root Extract in Subclinical Hypothyroid Patients: A Double-Blind, Randomized Placebo-Controlled Trial, The Journal of Alternative and Complementary Medicine, vol.24, nr.3;
 2. Deshpande, Abhijit et al, A randomized, double blind, placebo controlled study to evaluate the effects of ashwagandha (Withania somnifera) extract on sleep quality in healthy adults, Sleep Medicine, vol. 72, august 2020, pp. 28-36;
 3. Choudhary, Dnyanraj et al, Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera (L.) Dunal) Root Extract in Improving Memory and Cognitive Functions, Journal of Dietary Suppplements, vol.14, 2017

 

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness