Busuiocul Sfânt, cunoscut și sub numele de Tulsi, este o plantă venerată de secole în Ayurveda.Actualmente, Tulsi a câștigat popularitate, fiind folosit în suplimente și ceaiuri, pentru calitățile adaptogene. Oamenii din întreaga lume se bucură de Busuiocul Sfânt și de efectele sale de promovare a relaxării, vigilenței și bunăstării generale. După cum sugerează și numele său, Busuiocul Sfânt este considerat o plantă sacră; prin urmare, utilizările sale merg dincolo de beneficiile fizice și de managementul stresului.
În acest articol, veți afla câteva utilizări mai puțin cunoscute ale ceaiului Tulsi pentru promovarea bunăstării fizice, energetice și spirituale.
Ce este Busuiocul Sfânt?
Busuiocul Sfânt, cunoscut și sub numele de Tulsi, „regina ierburilor”, „elixirul vieții” și „cel incomparabil”, este una dintre cele mai vechi, sacre și prețuite plante funcționale din Ayurveda.
A fost folosit de mii de ani ca adaptogen (un tip de plantă care ajută organismul să reziste în condiții de stres) și rasayana (o plantă cu proprietăți tonice, de întinerire). Tulsi susține diferite aspecte ale sănătății, inclusiv:
- Sistemul respirator
- Digestia
- Sănătatea urechilor și a ochilor
- Producerea de energie
- Concentrarea
- Imunitatea
- Răspunsul inflamator
- Funcția ficatului
- Funcția metabolică
- Funcția sistemului nervos
- Funcția urinară
- Managementul stresului
- Managementul durerii
- Gestionarea stresului
- Sănătatea pielii
Cercetările moderne au identificat mai mulți compuși activi în frunzele de Tulsi sau Busuioc Sfânt care ajută în managementul stresului și nu numai, inclusiv:
Eugenolul
Este un compus vegetal activ principal, aflat în centrul celor mai multe studii de cercetare despre Busuiocul Sfânt. Este cel mai bine cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante, ce susțin un răspuns inflamator normal, funcția microbiomului și funcția respiratorie. Eugenolul este cel care îi conferă lui ceaiului Tulsi parfumul dulce-floral.
Acidul ursolic
Este un triterpenoid care susține reglarea imună normală și promovează senzații de relaxare și bunăstare energetică.
Acidul rozmarinic
Reprezintă un antioxidant care susține răspunsul inflamator normal, funcția neurologică, funcția sistemului nervos și alte aspecte legate de bunăstarea fizică și mentală.
Acești compuși, alături de alți constituenți precum quercetina, apigenul, luteolina și linalolul reprezintă doar câteva exemple de compuși bioactivi din frunzele de Tulsi, responsabili pentru numeroasele sale beneficii recunoscute de tradiție și de știință.
De ce se numește Busuioc Sfânt?
După cum am menționat anterior, denumirea de Busuioc Sfânt demonstrează reputația străveche a acestei ierburi ca plantă mistică și spirituală. Câteva exemple de utilizări spirituale ale Busuiocului Sfânt include:
- Folosirea ca plantă sacră în Hinduism, unde se crede că Busuiocul Sfânt întruchipează puritatea spirituală
- Celebrarea zeițel Lakshmi, pentru că se crede că Tulsi este o manifestare a acestei divinități, principala consoartă a zeului Vishnu, considerată un prag între cer și pământ.
- Folosirea în închinările zilnice de către credincioșii zeului Vishnu, îngrijirea plantei fiind considerată un act de închinare.
Asocierea cu zeul Krishna, despre care se spune că purta în jurul gâtului o ghirlandă de frunze de busuioc sfânt și flori, de unde vine și varianta Krishna de Busuioc Sfânt. Multe familii din India plantează Busuioc Sfânt în curte, pentru protecție, noroc și ca semn de evlavie și puritate. Busuiocul sfânt este consemnat chiar și în Biblie și este folosit în ceremoniile creștine ortodoxe, inclusiv la prepararea apei sfințite. Este folosit în temple și altare pentru a purifica energia. Yoghinii venerează Busuiocul Sfânt ca un instrument de îmbunătățire a practicilor de meditație și pentru a ajuta la ameliorarea durerilor fizice. Busuiocul Sfânt este un exemplu perfect despre cât de multe putem învăța despre o plantă, studiind numele acesteia.
La ce poate fi folosit Busuiocul Sfânt?
După cum ați observat deja, probabil, Busuiocul Sfânt este una dintre cele mai versatile plante din Ayurveda și poate fi folosit pentru a obține multiple beneficii fizice, energetice și spirituale. În continuare, vom împărtăși primele cinci utilizări ale Busuiocului Sfânt.
Top 5 utilizări ale Busuiocului Sfânt dincolo de managementul stresului
Busuiocul Sfânt este recomandat în Ayurveda pentru sute de utilizări, dar aici vă împărtășim cinci moduri în care poate fi folosit pentru bunăstarea corpului și înălțarea minții și spiritului.
Folosiți Busuiocul Sfânt pentru a vă crea propriile ritualuri de ceai
Aroma robustă, dar delicată, dulce, florală și ușor înțepătoare a Busuiocului Sfânt, împreună cu beneficiile sale pentru sănătate, îl fac unul dintre cele mai populare ceaiuri din plante. Busuiocul Sfânt este folosit și în ritualuri sacre ale ceaiului, pe care le puteți practica acasă, indiferent de religie sau credințe. Crearea unui ritual de ceai nu trebuie să fie un lucru prea complicat.
Alegeți, pur și simplu, un ceai care calmează și înalță, precum Busuiocul Sfânt, stabiliți ora ceaiului, pregătițo-l și sorbiți-l cu atenție, în timp ce mențineți o stare de prezență, recunoștință și acceptare. Un ritual de ceai durează cel puțin cincisprezece minute, în care pregătiți, infuzați, răciți și sorbiți pe îndelete ceaiul aromat, ocazia perfectă pentru meditația zilnică.
Încercați ceaiul Tulsi după exerciții, pentru beneficii fizice, mentale și emoționale
Una dintre utilizările mai puțin cunoscute ale Busuiocului Sfânt este pentru ameliorarea disconfortului fizic minor, care poate fi experimentat la o zi sau două după exercițiile fizice. Acest lucru se datorează proprietăților sale antioxidante, care susțin răspunsul inflamator normal, conform cercetărilor.
Ca plantă Sattvică (una care aduce lumină și claritate), Busuiocul Sfânt este un balsam minunat pentru suflet; reprezintă, totodată ceaiul perfect la care să apelați atunci când aveți nevoie de mai multă lumină, limpezime și bucurie în viața voastră. Nu în ultimul rând, beneficiile sale demonstrate asupra funcției neurologică fac din ceaiul Tulsi un minunat întineritor pentru mințile obosite sau încărcate de prea multe gânduri, fiind un factor decisiv în managementul stresului. În plus, este tonicul ideal pentru corp, minte și inimă.
Creșteți-vă propriul vostru Busuioc Sfânt pentru protecție, vibrații bune și polenizatori
Ca și busuiocul dulce sau italian, Busuiocul Sfânt crește ușor primăvara și vara, în majoritatea climatelor. Mirosul său dulce intens și frumoasele flori mov îl fac un plus minunat pentru orice grădină, fie că este ornamentală, fie de plante medicinale sau culinare. Se crede că Tulsi are o energie de înaltă frecvență, ceea ce înseamnă că ajută la purificarea și înălțarea spațiului, sporind în același timp atmosfera calmă și primitoare. Multe persoane simt această energie atunci când trec pe lângă locuri în care se simte mireasma de Busuioc Sfânt. Puteți să vă recoltați, de asemenea, propriile frunze de Tulsi, pentru a le folosi în rețete, ceaiuri, tincturi de casă sau produse de îngrijire personală.
În cele din urmă, dacă sunteți pasionați de polenizatori (ca noi), nu există o plantă mai bună pe care să o cultivați decât Tulsi. Albinele iubesc inflorescențele sale mov și culeg polenul plantei timp de săptămâni întregi. De asemenea, Tulsi atrage fluturi, păsări colibri și diverse insecte benefice, care vor îmbunătăți sănătatea grădinii și a întregului ecosistem comunitar.
Încorporați Tulsi în rutina de îngrijire a pielii
Proprietățile antioxidante ale Busuiocului Sfânt îl fac un aliat natural incredibil pentru o piele curată, netedă și tânără. Puteți regăsi Tulsi în produsele ayurvedice de îngrijire a pielii sau puteți să preparați singuri astfel de produse.
De exemplu:
- Ceaiul Tulsi poate fi aplicat pe un disc de bumbac sau folosit într-o sticlă cu pulverizator (utilizați imediat sau păstrați la frigider și utilizați în 2-3 zile) și aplicat pe față ca un toner delicat.
- Frunzele uscate de tulsi pot fi adăugate la făina de năut sau argila preferată și folosite ca demachiant zilnic.
- Fresh Tulsi poate fi pulverizat și amestecat cu miere sau iaurt și folosit ca mască de față DIY pentru a calma erupțiile, iritația sau roșeața.
Folosiți Busuiocul Sfânt în rețetele voastre culinare
Ayurveda a promovat întotdeauna utilizarea de ierburi funcționale și condimente în rețetele de zi cu zi. Plantele precum Tulsi adaugă o aromă incredibilă alimentelor și băuturilor, iar degustarea acestor ierburi este considerată o parte importantă a beneficiilor lor. La Organic India, am creat zeci de rețete Tulsi pentru a vă ajuta să obțineți experiența completă a acestei plante frumoase.
Ce gust are Tulsi?
Tulsi are un gust foarte asemănător cu busuiocul obișnuit, italian, dar cu note mai dulci și mai florale. Este delicios în mâncăruri dulci sau sărate (cum ar fi cartofi prăjiți, curry sau sosuri de salată) și este un plus minunat și pentru băuturi.
Descoperă aici cele mai populare rețete cu tulsi:
- Rețetă de ceai infuzat, condimentat sau fructat
- Latte cu ceai de trandafir și un strop de caramel
- Băuturi răcoritoare cu Tulsi: prospețimea care aduce beneficii
- Cidru de mere cu Tulsi
- Infuzie TULSI pentru o piele frumoasa
- Cum sa prepari o infuzie antistres Tulsi bogata in vitamine
- Ai probleme cu somnul? Incearca acest smoothie inainte de culcare
- Cum sa faci cel mai delicios ceai Latte cu Tulsi si Ceai Verde (Busuioc sfant)
Descoperiți mai multe utilizări Tulsi pentru a vă susține sănătatea, inclusiv pentru managementul stresului
Tulsi a fost în centrul ofertelor Organic India încă de la începuturile noastre, motiv pentru care suntem atât de pasionați să împărtășim beneficiile sale. Toate ceaiurile și suplimentele noastre Tulsi provin din fermele de plante organice regenerabile deținute și conduse de cultivatori indieni locali. Astfel, asigurăm cea mai înaltă calitate a produselor Tulsi în toate formele sale, care să îți aducă adevărata stare de bine și susținere în managementul stresului.
Dacă doriți să experimentați numeroasele utilizări ale Tulsi, vă invităm să consultați unele dintre cele mai iubite produse ale noastre, inclusiv:
- Ceaiul Tulsi Original
- Ceai original Tulsi în vrac (excelent pentru personalizarea ceaiurilor, tincturi DIY sau îngrijire a pielii sau rețete culinare)
- Ceaiul negru Tulsi Sweet Rose și Tulsi Sweet Rose Assam
- Ceai Tulsi Masala Chai
- Ceai de somn Tulsi
- Supliment de busuioc Sfânt Tulsi